Chirurgia estetică a devenit din ce în ce mai populară în ultimele decenii, devenind o opțiune viabilă pentru persoanele care își doresc modificări cosmetice
Chirurgia estetică a devenit din ce în ce mai populară în ultimele decenii, devenind o opțiune viabilă pentru persoanele care își doresc modificări cosmetice ale aspectului lor fizic, prin intervenții chirurgicale non-urgente, cu scopul de a îmbunătăți estetica corporală sau facială. Tocmai datorită creșterii popularității generale a procedurilor de estetică, în percepția publică s-au conturat numeroase concepții eronate și mituri în legătură cu această practică. Câteva dintre mituri pot duce la așteptări nerealiste și pot afecta deciziile pacienților în ceea ce privește procedurile estetice.
Cu toate că unele proceduri de estetică pot oferi rezultate de lungă durată, aspectul final poate fi influențat de numeroși factori, precum îmbătrânirea, schimbările în greutate sau stilul de viață. De aceea, este important să se înțeleagă că unele intervenții estetice pot necesita reevaluare și întreținere periodică. Chiar și o reductie mamara, o procedură care aparent oferă rezultate definitive, poate, în unele cazuri, necesita proceduri suplimentare pentru a menține sau pentru a restaura rezultatele inițiale.
Chirurgia estetică este adesea percepută ca o disciplină destinată în principal femeilor. Percepția, adesea înrădăcinată în stereotipuri culturale și sociale, care asociază frumusețea și preocupările legate de aspectul fizic în special cu femeile, este însă eronată. Chirurgia estetică nu este limitată exclusiv la un singur gen, astfel că atât femeile, cât și bărbații pot beneficia de avantajele oferite de procedurile de chirurgie estetică.
Bărbații recurg la chirurgia estetică pentru a corecta imperfecțiunile fizice, pentru a îmbunătăți proporțiile corpului sau pentru a-și îmbunătăți aspectul general. Proceduri precum liposucția, rinoplastia, ginecomastia și liftingul facial sunt tot mai frecvent solicitate de către bărbații care doresc să își îmbunătățească aspectul și să își crească încrederea în sine.
Mitul presupune că operațiile estetice la nivelul sânilor, precum augmentarea mamară (mărirea sânilor), reducția mamară (micșorare sâni) sau mastopexia (ridicare sani) afectează în mod inevitabil nervii din zona mamelonului, ceea ce poate duce la pierderea sau reducerea sensibilității în mamelon. Totuși, în realitate, pierderea sensibilității și a funcției nervilor este mai degrabă o consecință rară nedorită, decât o consecință firească a operației.
Fiecare intervenție chirurgicală implică riscuri și complicații potențiale, iar rezultatele individuale pot varia în funcție de o serie de factori, inclusiv de anatomia și de răspunsul individual al pacientului la intervenție. Experiența medicului plastician poate influența într-o mare măsură riscul unei persoane de a dezvolta complicații. Din acest motiv, se recomandă consultarea unui chirurg plastician Bucuresti experimentat, apreciat de către pacienții săi anteriori.