Sănătatea sânilor ar trebuie să fie o prioritate, indiferent de vârstă. Cu atât mai mult cu cât cancerul mamar reprezintă unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer în rândul femeilor. Deși există anumiți factori de risc care cresc șansele de a dezvolta cancer de sân, această boală poate fi prevenită dacă știi cum să ai grijă de sânii tăi.
O rutină corectă de îngrijire este esențială pentru a menține sănătatea sânilor și, în același timp, pentru a preveni sau chiar descoperi la timp cancerul. Iată câteva sfaturi care îți sunt de ajutor.
O alimentație echilibrată te ajută să ții sub control atât greutatea corporală, cât și sănătatea sânilor tăi. În farfuria ta ar trebui să se regăsească o varietate de alimente sănătoase, care să ii ofere corpului tău nutrienții și vitaminele de care are nevoie. Acest lucru înseamnă că trebuie să mănânci cât mai multe fructe și legume, carne fără grăsimi, pește bogat în grăsimi sănătoase și cereale integrale.
Evita grăsimile saturate, precum și excesul de zahăr și sare. Însă, ține cont că nu trebuie să adopți un regim alimentar drastic. Ci este vorba, mai degrabă, despre moderație. Din când în când poți să te bucuri de un fursec sau de o porție de cartofi prăjiți. Atât timp cât limitezi cât mai mult consumul acestor alimente, care sunt mai puțin benefice pentru organism.
Problemele la nivelul sânilor pot fi însoțite de diferite simptome. Așa că fii atentă la orice schimbare care apare, precum umflături sau noduli, scurgeri mamelonare, roșeață pe suprafața pielii sau alte pete neobișnuite. Uneori, aceste simptome pot indica prezența cancerului mamar.
Totuși, sunt situații în care un nodul mamar nu reprezintă neapărat o problema serioasă. Fibroadenomul mamar, de exemplu, este un nodul benign, necanceros, care poate să apară la orice vârstă și nu este dureros. Este important totuși să mergi la un consult pentru a avea siguranța că nodulul mamar nu reprezintă cancer. De obicei, nu este necesar tratament pentru nodul la sân, mai ales dacă este un nodul benign.
Pielea sânilor este sensibilă și are nevoie de o hidratare corespunzătoare. Așa că poți să folosești loțiuni hidratante pentru a menține pielea netedă și moale. E indicat să folosești loțiuni cu ingrediente naturale pentru a nu irita pielea sânilor.
De asemenea, este important să le oferi sânilor tăi suportul de care au nevoie. E normal ca sânii să se lase odată cu înaintarea în vârstă, precum și din cauza sarcinii, a alăptării sau a factorilor genetici. Măsoară corect dimensiunea sânilor astfel încât să ai siguranța că porți sutienul potrivit, care le oferă sânilor tăi suportul necesar.
Masarea sânilor ajută la întărirea țesutului și la menținerea fermității acestora. La nivelul sânilor se regăsesc noduli limfatici, care produc limfa, un lichid ce ajută la menținerea sănătății acestora. Limfa este transportată prin corp cu ajutorul mișcărilor corpului.
Prin masaj, acest lichid este direcționat în mod corect în organism și contribuie la îmbunătățirea sănătății sânilor. În plus, masajul ajută la reducerea stresului și la menținerea unei stări de bine. Pe lângă masaj, încearcă să adopți și o rutină de exerciții.
Factorii genetici joacă un important în dezvoltarea cancerului mamar. Așa că este esențial să știi dacă au mai existat alte cazuri în familie. Trebuie menționat faptul că riscul de a dezvolta cancer mamar este mai mare dacă au existat cazuri de bărbați cu cancer de sân în familie.
În cazul în care există un istoric în familie de cancer mamar, poți opta pentru teste genetice. Acestea pot determina dacă porți mutația genetică BRCA. Genele BRCA1 și BRCA2 pot crește riscul de a dezvolta cancer mamar.
Așadar, este esențial să știi ce poți să faci a menține sănătatea sânilor tăi, dar și pentru a preveni alte boli mai grave, așa cum este cancerul de sân. Grija pentru sănătatea sânilor este importantă indiferent de vârstă. Stilul de viață și controalele medicale îți sunt de mare ajutor pentru a avea sâni sănătoși.
Sursă foto: pexels.com