Utilizarea unei metode contraceptive eficiente împiedică apariția unei sarcini nedorite și susține conceptul de planificare familială.
Deși programarea momentelor intime în funcție de calculatorul de fertilitate este o metodă de protecție frecvent utilizată, cuplurile au la dispoziție o mulțime de alte modalități de a se bucura relaxate de viața sexuală. Dintre acestea, următoarele 5 merită o atenție deosebită:
- Anticoncepționalele
Una dintre cele mai populare metode hormonale de contracepție constă în administrarea pilulelor contraceptive. Anticoncepționalele sunt disponibile sub forma unor blistere cu 21 sau 28 de pastile (dintre care doar 21 conțin, însă, substanță activă, restul asigurând efectul ‘placebo’) și au o rată de eficiență de peste 99%, spun specialiștii. Aceste pastile împiedică apariția unei sarcini nedorite prin mai multe mecanisme; pe de-o parte, stopează ovulația și determină îngroșarea mucusului cervical, iar pe de altă parte scad mobilitatea trompelor uterine.
- Plasturele contraceptiv
Având la bază același principiu de acțiune precum anticoncepționalele, plasturele contraceptiv elibrează estrogen și progesteron, hormoni care ajung în sânge prin piele cu scopul de a împiedica ovulația. Important de menționat este că eficiența acestor patch-uri poate fi influențată de tratamentele cu anumite medicamente. În general, un astfel de plasture poate fi utilizat timp de 7 zile, după care trebuie înlocuit cu unul nou.
- Diafragma
O metodă de contracepție mai puțin cunoscută, dar cu o rată de succes destul de mare, este diafragma. Aceasta face parte dintre metodele de contracepție ‘de barieră’, iar rolul său este de a bloca pătrunderea spermatozoizilor în cavitatea uterină. Spre deosebire de prezervativ, de asemenea o metodă de barieră, diafragma nu oferă, din păcate, protecție și împotriva bolilor cu transmitere sexuală. În plus, aceasta se folosește, adesea, în asociere cu alte metode de prevenire a unei sarcini nedorite (cum ar fi spermicidele).
- Steriletul
Steriletul reprezintă o alternativă de protecție împotriva unei sarcini neplanificate care oferă o eficiență sporită – mai exact de 80-90%. Acesta este, de fapt, un dispozitiv în formă de ‘T’ care funcționează ca o barieră între ovule și spermatozoizi. În funcție de model, steriletul trebuie înlocuit la maxim 3-5 ani, procedura realizându-se doar de către medicul specialist în cabinetul de ginecologie. Montarea steriletului nu este dureroasă, iar în urma intervenției pacienta nu resimte niciun fel de disconfort.
- Pastila de a doua zi
Din categoria metodelor de contracepție de urgență trebuie se remarcă cea cunoscută drept pastila de a doua zi. După cum sugerează chiar denumirea sa, această pilulă se administrează în primele ore după contactul sexual neprotejat, inhibând eliberarea ovulului care ar putea fi fecundat de către spermatozoid.
În ceea ce privește eficiența sa, pilula de a doua zi oferă o rată de succes de 95%. Există mai multe tipuri de astfel de pastile, cum ar fi cele care se administrează în doză unică sau dublă, cele pe bază de levonorgestrel sau pe bază de ulipristal acetat.
Alegerea celei mai potrivite metode contraceptive se face de comun acord cu partenerul, sub atenta îndrumare a medicului ginecolog.
Sursă foto: Gettyimages.com