Boala hemoroidală este o problemă care poate afecta în egală măsură femeile și bărbații și poate să provoace disconfort și crize dureroase.
Boala hemoroidală este o problemă care poate afecta în egală măsură femeile și bărbații și poate să provoace disconfort și crize dureroase. O mai bună înțelegere a acestei afecțiuni, de la cauze simptome, măsuri de prevenție și opțiuni terapeutice, ajută orice persoană să gestioneze mai eficient boala hemoroidală. Descoperă mai jos cele mai importante aspecte pe care trebuie să le cunoști despre hemoroizi, pentru a putea să iei măsuri preventive în gestionarea acestei probleme de sănătate.
Hemoroizii sunt vase de sânge dilatate situate în zona anusului. Aceștia se pot dezvolta intern sau extern. Hemoroizii interni sunt localizați în interiorul rectului și sunt, de obicei, nedureroși, dar pot provoca apariția sângerărilor în timpul defecării. De asemenea, în general, nu sunt vizibili sau nu se simt decât dacă boala evoluează și incep să crească până ajung sa iasă prin anus.
Pe de altă parte, hemoroizii externi apar sub pielea din jurul anusului și pot fi simțiți sau văzuți sub forma unor noduli. Hemoroizii externi pot provoca disconfort, mâncărimi și dureri, în special în timpul defecării sau dacă ai stat pe scaun pentru perioade lungi.
Un alt aspect pe care trebuie să îl cunoști este că hemoroizii pot varia ca mărime și severitate, de la inflamații mici și care provoacă doar un ușor disconfort la cei mari, care pot fi extrem de dureroși.
Apariția bolii hemoroidale poate fi cauzată de diverși factori. Printre cei mai frecvenți se numără presiunea crescută asupra venelor din zona rectală, care poate fi cauzată de efortul mare exercitat în timpul defecării, de exemplu, în contextul constipației cronice, sau de statul pe scaun pentru perioade lungi de timp. Hemoroizii in sarcina sunt o problemă frecventă. Sarcina poate contribui la dezvoltarea hemoroizilor, din cauza presiunii crescute asupra zonei pelviene și a modificărilor hormonale care afectează pereții vaselor de sânge.
Printre cele mai frecvente simptome ale bolii hemoroidale se numără:
Este important de reținut că aceste simptome pot varia în funcție de tipul și severitatea hemoroizilor.
Gestionarea crizelor hemoroidale se poate face administând tratamente topice, sub formă de creme, unguente sau supozitoare, ce au în compoziție lidocaină și tribenozidă, și care pot fi folosite în ameliorarea durerii si reducerea hemoroizilor, pe perioade îndelungate.
Tratamentul poate fi administrat împreună cu anumite analgezice, de exemplu, cu paracetamol sau ibuprofen, în funcție de recomandările medicului.
În cazuri mai severe, poate fi necesară ligaturarea hemoroizilor sau chiar intervenția chirurgicală.
Prevenirea recidivelor se bazează, în general, pe un stil de viață sănatos, o alimentație echilibrată, bogată în fibre, o hidratare adecvată și practicarea regulată a unor exerciții fizice. De asemenea, se recomandă evitarea statului în picioare sau pe scaun, perioade lungi de timp. Dacă serviciul o impune, fă pauze regulate, de 10-15 minute.
Deși hemoroizii pot fi frecvent gestionați cu tratamente topice și modificări ale stilului de viață, este important să cunoști acele simptome care te avertizează că trebuie să-ți faci o programare la medic. Astfel, se recomandă să consulți un medic dacă:
Un medic specialist este singurul în măsură să ofere un diagnostic corect, să recomande un tratament adecvat și sfaturi pentru gestionarea eficientă a bolii hemoroidale.
Sursa foto: Freepik