Pentru multe persoane, mesele care includ pește sunt o opțiune delicioasă și sănătoasă. Bogat în proteine de calitate, acizi grași Omega-3 și diverse vitamine și minerale esențiale
Pentru multe persoane, mesele care includ pește sunt o opțiune delicioasă și sănătoasă. Bogat în proteine de calitate, acizi grași Omega-3 și diverse vitamine și minerale esențiale, peștele reprezintă alegerea potrivită atunci când îți dorești o dietă echilibrată și nutritivă. Iar în ziua de astăzi poți găti peștele mai simplu și mai sănătos ca oricând, cu ajutorul unui multicooker. Un astfel de aparat te ajută să păstrezi nutrienții valoroși și aroma naturală a peștelui, oferindu-ți mai multă savoare. În plus, știai că un multicooker îți permite să câștigi timp și să depui mai puțin efort în bucătărie? Chiar dacă ești novice în materie de gătit, multicookerul te ajută să prepari mâncăruri delicioase, care să îți iasă de fiecare dată perfect. Inclusiv preparate pe bază de pește – considerate de mulți o adevărată provocare.
Descoperă în continuare câteva rețete delicioase cu pește, pe care le poți pregăti rapid la multicooker. Totodată, află cum alegi peștele, cum îi păstrezi prospețimea și cum îl cureți în mod corect.
Cu toții suntem obișnuiți cu clasica tocăniță, preparată din diverse feluri de carne. Dacă și tu apreciezi acest preparat, te vei bucura să afli că poți pregăti o delicioasă tocană de somon într-un timp record, utilizând un multicooker. Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru două porții:
Pregătirea ingredientelor nu ar trebui să îți ia mai mult de un sfert de oră. Pentru început poți tăia fileul de somon cubulețe, urmat de ceapă și morcov, care trebuie tăiate mărunt. Ciupercile trebuie și ele tăiate în feliuțe subțiri. Pune toate ingredientele în oală și asezonează cu sare și piper. Acoperă oala etanș și gătește pentru 3 minute. După, gătire poți îndepărta rozmarinul și buchetul de ierburi aromatice. În final, presari pe deasupra pătrunjel verde, tocat mărunt, și poți să servești preparatul alături de o garnitură din orez basmati.
Dacă vrei să păstrezi somonul proaspăt, cumpără-l de la o sursă de încredere și depozitează-l la frigider, la o temperatură de 0-4°C. Consumă-l în cel mult două zile sau, dacă vrei să-l păstrezi mai mult timp, îngheață-l imediat. Împachetează-l în folie de plastic sau într-un recipient etanș, pentru a preveni contactul cu aerul, care poate accelera deteriorarea. Dacă vrei să îi menții textura fermă, îl poți marina cu ingrediente acide, precum lămâia.
Păstrăvul este un pește bogat în nutrienți, iar consumul lui regulat poate preveni depresia, protejează creierul, îmbunătățește somnul și chiar poate reduce riscul de boli cardiovasculare. Iată o rețetă simplu de preparat, pentru care ai nevoie de următoarele ingrediente:
Pregătirea ingredientelor poate dura până la o jumătate de oră, întrucât include curățarea peștelui de solzi și tăierea acestuia în 4 bucăți. Legumele trebuie de asemenea spălate și curățate. Ulterior toci fin ceapa și tai morcovii și țelina în cubulețe. Verdețurile și măslinele se spală și ele și se toacă mărunt.
Pune uleiul în oală și rumenește bucățile de pește, apoi scoate-le și lasă-le separat. Pune legumele, măslinele, oregano sau salvia și 50 de ml de apă în oală. Așază peștele deasupra, sărează ușor și gătește pentru 3 minute. După gătire, presară frunze de pătrunjel verde și de busuioc, tocate mărunt. Se servește cald. Dacă îți place mâncarea picantă, poți servi păstrăvul cu mujdei de usturoi.
Chifteluțele sunt un fel de mâncare preferat de mulți dintre noi. Merg servite aproape cu orice garnitură sau sos și se pot prepara dintr-o varietate inepuizabilă de ingrediente, acoperind în acest fel toate preferințele și gusturile. Să vedem de ce ingrediente ai nevoie pentru a prepara 2 porții de chifteluțe de cod cu sparanghel:
Mixează cu blenderul peștele, usturoiul, pătrunjelul, sarea și piperul, apoi formează chifteluțele din compoziția obținută. Toarnă uleiul în oală, iar când acesta se încinge, rumenește chifteluțele. După ce sunt gata, scoate-le și lasă-le deoparte. Adaugă în oală 100 de ml de apă, ceapa, pasta de roșii zeama de lămâie și chimenul. Pune înapoi peștele, adaugă sparanghelul și gătește pentru 4 minute. După ce este gata, presară deasupra coriandru. Se poate servi cu piure de cartofi sau cu orez.
În funcție de aromele tale preferate, poți experimenta rețeta și cu alte condimente: mărar, pătrunjel, cimbru sau piper alb. Începe cu cantități mici și ajustează după gust.
Somonul este unul dintre cele mai apreciate tipuri de pește, întrucât conține o cantitate mare de acizi grași Omega-3, ce contribuie la scăderea riscului de inflamații în organism și ajută la menținerea tensiunii arteriale în limitele normale. Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru a pregăti la multicooker o rețetă delicioasă de stufat de somon cu fenicul, pentru 2 persoane:
Pregătirea ingredientelor durează în jur de 10 minute și constă în mare parte în mărunțirea feniculului și tăierea în fâșii subțiri a morcovilor. Prăjește legumele ușor în uleiul pe care l-ai turnat în prealabil în oală. După ce s-au prăjit, adaugă peste ele medalioanele de somon și fructele, condimentează cu sare și piper, apoi acoperă cu supă. Gătește timp de 4 minute, iar la final adaugă smântâna și presară deasupra mărarul tocat mărunt. Preparatul se servește cald.
Poți încerca această rețetă și cu o garnitură de cartofi noi, care se pătrund ușor și adaugă consistență preparatului. Având o textură cremoasă, absorb bine aromele. Totodată, prazul poate completa perfect gustul feniculului și al somonului.
Pastele sunt cea mai bună alegere atunci când ești în criză de timp, dar ai vrea să pregătești o masă sățioasă și delicioasă. Când vine vorba de paste, poți alege dintr-o varietate bogată de rețete, chiar și pastele în sine fiind de mai multe feluri. Rețeta pe care ți-o prezentăm în continuare se pregătește în doar 10 minute. Pentru 2 porții de fusili cu somon ai nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru pregătire, taie somonul afumat fâșii și dovlecelul cubulețe. Adaugă apa, uleiul de măsline și pastele în oală, pune sare și acoperă etanș. Fierbe timp de 5 minute, după care strecoară pastele. Amestecă apoi pastele cu fâșiile de somon afumat, smântâna, zeama de lămâie, dovleceii și busuiocul. Asezonează cu sare și piper și servește preparatul cald.
Pentru a păstra aromele intense, asigură-te că somonul afumat este cât mai proaspăt și folosește paste fusilli de calitate superioară, care au o textură mai bună și absorb mai bine sosurile.
La fel ca în cazul celorlalte tipuri de carne, peștele este ușor perisabil. Dacă este păstrat în condiții necorespunzătoare, își pierde rapid prospețimea și se alterează. De aceea, pentru a evita eventualele probleme de sănătate, este important ca peștele pe care îl gătești să fie proaspăt. Un pește de calitate trebuie să aibă:
Când cumperi peștele, poți întreba vânzătorul de unde provine acesta. Peștele capturat local sau de proveniență cunoscută este adesea mai proaspăt și de calitate mai bună. Atunci când îl achiziționezi de la supermarket gata ambalat, indiferent că este întreg sau filetat, e preferabil ca acesta să fie la începutul perioadei de garanție.
Pentru curățarea peștelui, începe prin a îndepărta solzii – îi poți răzui de la coadă spre cap, folosind un cuțit, până când pielea rămâne netedă. Apoi taie peștele de-a lungul burții și îndepărtează organele interne. Clătește bine cu apă rece interiorul eviscerat. Dacă rețeta ta nu necesită capul peștelui, taie-l chiar deasupra branhiilor. Aripioarele laterale și dorsale pot fi îndepărtate folosind un cuțit sau o foarfecă de bucătărie. În caz că vrei să filetezi peștele, este necesar să faci o incizie de-a lungul coloanei vertebrale. Începe apoi de la cap spre coadă și taie de-a lungul coloanei, urmând linia osului pentru a separa carnea. La final, poți folosi o pensetă pentru a scoate oasele mici rămase în carne.
Dacă nu îl gătești imediat, poți păstra peștele în frigider, într-un recipient etanș, dar nu mai mult de o zi sau două până la gătire, pentru a-i menține prospețimea.
Nu ezita să încerci rețetele propuse și să îți surprinzi familia și prietenii cu preparate sănătoase și gustoase pe bază de pește. Multicooker-ul poate deveni aliatul tău de încredere în bucătărie, oferindu-ți posibilitatea să te bucuri de preparate delicioase, fără a fi nevoie să petreci ore întregi în fața aragazului.