Pregătirea acestui tip de hrană este un efort zilnic, însă este un prilej prin care îţi poţi obişnui copilul să mănânce sănătos. Iată câteva idei care îţi vor face mai uşoară viaţa de părinte.
Iaurt
Una dintre cele mai simple gustări este iaurtul, o sursă consistentă de calciu şi proteine. Calciul ajută la dezvoltarea sistemului osos al copilului, în timp ce bacteriile vii prezente în lapte favorizează buna funcţionare a sistemului digestiv. Iaurtul poate fi preparat în casă după reţete foarte simple sau achiziţionat din magazine. Cele din comerţ pot fi simple, cu fructe, cereale sau diverse ingrediente. Dacă eşti preocupat de calitatea alimentelor pe care le consumă copilul tău, alege produse cât mai naturale. Gustul iaurtului simplu poate fi îmbunătăţit cu fructe proaspete sau un strop de miere.
Alune şi nuci
Nucile şi alunele reprezintă o sursă excelentă de proteine, acizi esenţiali şi vitamine. Pentru alimentaţia copiilor trebuie să ai multă grijă, deoarece oleaginoasele se numără printre cei mai comuni alergeni. Aşadar, oferă-i copilului tău cantităţi foarte mici şi urmăreşte-l în primele ore după consum. Dacă nu apar semne de alergii, este în regulă şi poţi continua introducerea nucilor în alimentaţie. Pe lângă arborii populari din ţara noastră, cu nucile şi alunele în coajă, în alte zone ale lumii se regăseşte o varietate de soiuri. În magazinele de profil poţi găsi nuci braziliene, macadamia, pecan, fistic, castane, alune, arahide, caju. Fiecare soi are anumite proprietăţi ce pot ajuta copilul în funcţie de vârstă, stil de viaţă şi condiţii de sănătate specifice. Dacă nu există restricţii, un mix de alune şi nuci reprezintă gustarea perfectă dintre mese.
Desert
Cu greu vei găsi un copil care să nu considere că desertul este felul preferat al fiecărei mese. Un lucru este clar: copiii au nevoie de energie. Este responsabilitatea ta cum îşi satisfac această nevoie. Cel mai înţelept este să-i pregăteşti celui mic desertul în casă. În felul acesta poți controla ingredientele. Pentru pacheţelul din parc, de la grădiniţă sau de la şcoală, alege produse care rezistă bine la transport, fără creme sau alte ingrediente curgătoare. Brioşele şi pandişpanul sunt doar două exemple de prăjituri uşor de gătit, de transportat şi de mâncat, chiar şi de către cei mici. Din când în când, pentru a rămâne conectat la realităţile celorlalţi copii de vârsta lui, îl poţi răsfăţa cu jeleurile copilăriei, întotdeauna cu măsură.
Fructe
De cele mai multe ori, diversificarea bebeluşilor începe cu legume. Dacă în cazul legumelor poţi întâmpina o oarecare rezistenţă din partea celor mici, atunci când introduci fructele lucrurile se schimbă în bine. Din acest motiv, legumele se combină cu fructe – primele pentru proteine, cele din urmă pentru vitamine şi gust. Pe măsură ce anii trec, fructele reprezintă o gustare excelentă, mai ales când ai o dimineaţă aglomerată şi nu reuşeşti să pregăteşti un pachet consistent. Atunci când sursa de provenienţă a fructelor este cunoscută şi de încredere, copilul tău se poate bucura de o porţie de vitamine excelentă. Specialiştii recomandă alegerea fructelor de sezon, pe cât este posibil locale.
Gustările sunt o sursă bună de energie şi vitamine între mesele principale ale zilei. Alegerea ingredientelor potrivite pentru masa din parc a bebeluşului sau pentru pachetul de la grădiniţă ori şcoală al copilului tău reprezintă o măsură de siguranţă pentru sănătatea şi creşterea armonioasă a acestuia.
Sursa foto: unsplash.com