Aşadar, felul cum îţi închei ziua de lucru poate fi o investiţie în viitorul tău imediat apropiat. Esenţial este să te recuperezi după efortul fizic sau intelectual depus. Iată câteva activităţi relaxante care să te inspire.
Fă mişcare
Ai putea crede că după o zi istovitoare o altă repriză de efort fizic este ultimul lucru de care ai nevoie. Nimic mai fals! Un program regulat de mişcare te ajută să eliberezi toxinele din corp şi să te menţii în formă. Locul de desfăşurare şi intensitatea efortului depind de condiţia fizică a fiecăruia. De la o simplă plimbare în jurul casei până la exerciţii cardio la sală, orice din această gamă e indicat. Important este să creşti nivelul de endorfine din corp–hormonul fericirii. Nici măcar nu ai nevoie de mult timp, important este ritmul. Propriul organism îţi va arăta care îi sunt limitele de rezistenţă şi dacă are nevoie de 15 minute sau de o oră de exerciţii fizice pentru a rămâne în formă.
Eliberează tensiunea prin masaj
Te trezeşti dimineaţa, te urci în maşină, petreci timp în trafic, după care stai câteva ore pe scaunul de birou. Indiferent cât de ergonomice sunt fotoliile pe care te aşezi, postura corpului tău va avea de suferit. Tensiunea care se acumulează în muşchi aplică o presiune tot mai mare pe coloana vertebrală, care se va transmite în întregul corp. De aici migrenele, durerile de gât şi umeri. Iar situaţia poate degenera în probleme grave de sănătate. Cea mai simplă metodă de a te elibera de această tensiune este o sesiune de masaj. O poţi obţine printr-o programare la SPA, dar asta necesită un drum în plus şi poţi invoca scuza lipsei de timp. Prin instalarea unui model de fotolii de masaj de la Komoder acasă sau la birou poţi avea parte de acest răsfăţ la finalul fiecărei zile de lucru.
Citeşte o carte
De foarte multe ori, suntem principalii sabotori ai propriului somn de noapte, făcând în exces consum de ecran. Telefonul, tableta şi televizorul produc inconştient o senzaţie de surescitare. Din acest motiv, prezenţa televizorului în dormitor nu este recomandată. Foloseşte timpul dinainte de culcare și citește o carte bună. O poţi face ritualic, într-un fotoliu preferat, sub un lampadar sau pur şi simplu în pat, la lumina veiozei de pe noptieră. Te va ajuta să-ţi linişteşti gândurile şi să urmezi un fir narativ plăcut şi odihnitor. Lecturile dinainte de culcare trebuie să fie uşoare, facil de urmărit și fără să provoace emoţii prea mari.
Ascultă muzica preferată
Pentru orice zi trebuie să ai un playlist pregătit. Terapia prin muzică are beneficii confirmate ştiinţific şi este folosită la scară largă. Alege muzică de relaxare şi creează un ambient potrivit pentru ascultare. Lasă melodiile să ruleze în surdină, slăbește intensitatea luminii–poţi folosi chiar funcţia de veioză a unui difuzor de aromaterapie cu uleiurile esenţiale potrivite-, bea un pahar cu vin sau o cană de ceai. Efectele se vor vedea rapid.
Relaxarea ţine de stilul de viaţă al fiecăruia. Pentru a nu ajunge de la oboseală la epuizare şi burnout periculos pentru sănătatea ta fizică şi mentală trebuie să încerci să te recuperezi rapid după fiecare zi de lucru. Rutina de seară este esenţială pentru menţinerea acestui echilibru între efort şi odihnă. Alimentaţia, mişcarea, somnul şi activităţile preferate sunt doar câteva dintre coordonatele unei seri reuşite. Un astfel de program activ te va ajuta de fiecare dată să o iei de la început a doua zi.
Sursa foto: pixabay.com