Cele mai simple deserturi sănătoase, de casă, sunt oricând recomandate în locul dulciurilor procesate, din comerț. Aceste 3 rețete cu miere sunt simplu de făcut, iar rezultatul final este un deliciu.
Ingredientele sunt la îndemâna oricui și costurile sunt destul de accesibile. Merg de minune într-o zi obișnuită sau chiar pregătite în zi de sărbătoare. Mierea poate înlocui cu succes zahărul, ba chiar dă o aromă și mai savuroasă preparatelor dulci.
Rețetele de astăzi sunt niște alternative mai sănătoase și pline de vitamine și nutrienți necesari pentru starea de bine a organismului.
Rețete cu miere: 3 deserturi sănătoase, ușor de făcut
1. Biscuiți de ovăz și făină integrală, cu miere
Lista de ingrediente:
Mod de preparare:
Se ia un vas mai încăpător și se pun în el mierea, zahărul, uleiul și laptele. Se amestecă până se omogenizează destul. Făina se cerne, apoi se amestecă bine cu praful de copt și se pune în vas, peste lichide.
Se completează cu fulgii de ovăz, nucile tocate, ciocolata mărunțită sau stafidele (aceste două ingrediente nu sunt obligatorii) și cu praful de sare. Se frământă totul bine până când obținem un aluat consistent. Se umezesc palmele și se fac niște bile mici de aluat.
Într-o farfurie punem separat cam două linguri de fulgi de ovăz și trecem bilele de aluat prin ei. Dacă dorești, poți folosi fulgi de cocos în loc. Se pune hârtie de copt într-o tavă, se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și se coc biscuiții pentru aproximativ 20-30 de minute. Sunt gata atunci când sunt rumeniți uniform.
2. Înghețată cu iaurt, miere și sirop natural de fructe
Lista de ingrediente:
Mod de preparare:
Se amestecă bine cele trei ingrediente, se pune mixul în forme pentru înghețată și se lasă timp de câteva ore la congelator.
3. Mere coapte cu nuci și miere
Lista de ingrediente:
Mod de preparare:
Se spală bine merele, apoi se scobesc și se scot cotoarele. Trebuie să ai mare grijă, pentru că mărul trebuie să își păstreze forma.
Se unge fructul cu unt în interior, apoi se presară scorțișoara. Nuca măcinată se amestecă bine cu zahărul și cu stafidele deasupra se mai pune puțin unt și niște nucă măcinată pentru decor.
Când merele sunt gata coapte, la 180 de grade Celsius, se scot și se pune mierea deasupra. Merg de minune pe farfurie alături de niște înghețată de vanilie.
Cum poți să folosești mierea la gătit?
Mierea naturală a fost folosită de mii de ani ca ingredient în bucătărie. Însă, nu este potrivită doar pentru deserturi, ci și pentru băuturi sau feluri principale. O poți folosi pentru fripturi sau legume la cuptor, dar și pentru sosuri.
Este un excelent îndulcitor care poate înlocui zahărul. Trebuie doar să ai grijă pentru că este chiar mai dulce decât rivalul ei procesat industrial. Poți unge preparatele făcute din aluat, pentru a le da un plus de savoare și un aspect mai plăcut.
Un amestec de iaurt grecesc, miere, boabe de muștar și usturoi reprezintă o delicatesă atunci când ungi cu el o friptură, înainte să o bagi la cuptor.
Ca să păstrezi mierea cât mai mult timp, trebuie ținută într-un vas închis ermetic, într-un loc răcoros și ferit de lumină. Mierea nu se ține în frigider pentru că nu se strică, doar se cristalizează.
Mare atenție! Nu se ține în vase de metal sau vase de lemn, pentru că mierea interacționează cu materialele respective și i se strică gustul. Se recomandă vasele de sticlă sau cele din ceramică.
Zahăr sau miere naturală: care este cel mai sănătos ingredient?
Deși este mai dulce decât zahărul, mierea naturală este mai sănătoasă decât rivalul ei. În primul rând, nu este procesată industrial precum zahărul, iar fabricarea aurului dulce' este unică în natură. Este singura variantă de zahăr procesat care nu este creată de om.
Prin procesarea industrială, zahărul obișnuit își pierde din substanțele hrănitoare, în timp ce mierea păstrează toți nutrienții necesari dezvoltării sănătoase a organismului. Singurul moment în care își mai pierde chiar și ea din substanțele nutritive este atunci când este pusă în preparate culinare cu o temperatură prea înaltă.