Sursa foto: Shutterstock
Sarcina nu este numai cea mai frumoasă perioadă din viața unei femei, dar este și o perioadă în care felul în care mama se simte sau are grijă de ea afectează fătul. Tocmai de aceea, medicii recomandă ca perioada sarcinii să fie una sănătoasă și lipsită de emoții negative.
Cum poți avea grijă de tine în primul trimestru de sarcină
Iată câteva sfaturi despre cum poți avea un început de sarcină fără probleme:
- înainte de sarcină, fă un set de analize (de sânge și ginecologice) ca să te asiguri că nu există motive de îngrijorare;
- rezolvă toate problemele stomatologice înainte de sarcină;
- adoptă un regim alimentar și de odihnă sănătos, completat cu o bună hidratare și cu mișcare fizică regulată;
- ține o cură de acid folic în primul trimestru de sarcină. Acidul folic ajută la dezvoltarea creierului și coloanei vertebrale a fătului;
- menține o greutate normală, pentru a nu exista risc de obezitate, diabet gestațional, hipertensiune, sau preeclampsie;
- renunță la fumat;
- nu fă abuz de alcool.
Corpul gravidei suferă modificări pe perioada sarcinii, iar acest lucru se întâmplă chiar de la începutul primului trimestru:
- se manifestă grețurile: pot apărea oricând pe parcursul zilei.
- sânii devin mai plini și mai sensibili, uneori chiar dureroși.
- apare nevoia de a urina mai des. Este recomandat să mergi la toaletă cât de des este nevoie, pentru a preveni astfel dezvoltarea unei infecții urinare.
- apare senzația de oboseală, epuizare.
- se instalează lipsa poftei de mâncare sau dimpotrivă, pofta pentru anumite alimente.
- pot apărea amețeli frecvente, din cauza dilatării vaselor de sânge.
- apar arsuri stomacale/constipație.
Important de știut
Trebuie mers imediat la medic dacă apar dureri abdominale și sângerări vaginale.
Investigațiile medicale în primul trimestru de sarcină
La prima vizită, medicul se concentrează pe evaluarea stării de sănătate a gravidei și pe identificarea unor posibili factori de risc. De asemenea, foarte importantă este și determinarea vârstei gestaționale a fătului. Foarte important, se oferă gravidei informații despre screeningul prenatal pentru depistarea anomaliilor fetale genetice. După primul consult medical vor urma și altele, la intervale de 4-6 săptămâni.
Analizele din primul trimestru de sarcină sunt următoarele:
- hemoleucogramă;
- grupa de sânge maternă/factor Rh;
- glicemia: pentru a preveni apariția diabetului gestațional;
- analize pentru evaluarea funcției hepatice și renale: uree, creatinină, acid uric, sumar de urină, urocultură;
- evaluarea funcției tiroidiene;
- analiza concentrației de fier din sânge, pentru a se preveni anemia;
- teste screening HIV;
- analize pentru depistarea infecției cu virusul hepatitei B;
- profilul TORCH: necesar pentru diagnosticarea anumitor infecții.
La aceste investigații se adaugă testele genetice, recomandate femeilor cu vârsta peste 35 de ani, celor care au cazuri de boli genetice în familie, celor care fumează, sau celor sufereau de diabet înainte de a rămâne însărcinate:
- dentificarea ADN-ului fetal: se poate face începând din a 10-a săptămână de sarcină.
- dublu test (bitest de sarcină): când se face dublu test se poate identifica riscul pentru sindromul Down, dacă acesta există, desigur. Un eventual rezultat pozitiv trebuie confirmat, ulterior, prin investigații suplimentare. Testul presupune realizarea a 2 investigații consecutive, în intervalul a 24 de ore: examen ecografic (este vorba despre morfologia fetală de trimestrul I) și examenul de sânge (markeri biometrici fetali). Dacă dublu test se realizează în primul trimestru de sarcină, el permite identificarea sindromului Down în 85% dintre cazuri.
Practic, gravida face 2 ecografii în primul trimestru:
- prima ecografie este cea care confirmă localizarea intrauterină a sarcinii, viabilitatea embrionului și stabilește vârsta gestațională.
- a doua ecografie (morfologia de trimestru) verifică conformația fătului și depistează eventualele anomalii majore de structură.
La toate aceste investigații se pot adăuga și altele, în funcție de ceea ce consideră medicul care îngrijește gravida că este important pentru sănătatea acesteia sau a fătului.
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro