Feedback-ul este numit și micul dejun al campionilor de către Ken Blanchard, autorul cărții „The One Minute Manager'. Și pe bună dreptate. Fără un mic dejun bun, nu vei avea energia necesară pentru a face față provocărilor zilei. În mod similar fără feedback, nu poți avea un start bun în carieră, vei acționa fără a conștientiza nivelul la care te afli și nu vei ști ce schimbări să faci pentru a evolua.
Feedback-ul îți poate oferi informații noi și oportunități de îmbunătățire a performanței la care poate nu te-ai gândit. Simplul act de a cere feedback de la colegi ajută atât la construirea unor relații de lucru mai strânse, cât și la starea ta de bine. Și e cu atât mai important să-l ceri când îți dorești să faci o schimbare în carieră, într-un domeniu care poate îți este nou din punctul de vedere al cunoștințelor, precum IT-ul.
Emoțiile însă pot fi principalul motiv care te pot determina să amâni momentul în care ceri feedback. Și sunt normale. Însă cu o planificare atentă poți să obții insight-uri valoroase din partea celor mai experimentați colegi.
Text: Mihaela Pascari
Iată 10 idei pentru a cere feedback constructiv:
1. Definește ce informații îți dorești să obții când ceri feedback
Când pregătești agenda, definește tipul de feedback pe care dorești să-l primești. Poate vrei să primești o evaluare cu privire la performanța ta în proiecte sau în sarcinile de lucru. De asemenea, poți cere feedback despre diferite abilități, cum ar fi comunicarea, relația cu diferiți clienți, planificarea timpului, rezolvarea problemelor. Dacă ai o imagine clară despre feedback-ul pe care îți dorești să-l obții și răspunsurile vor fi concrete și detaliate, iar tu vei avea o imagine clară despre îmbunătățirile pe care le poți face.
2. Cere feedback persoanelor potrivite
Atunci când decizi la cine să apelezi pentru sfat, este util să te îndrepți spre persoane în care poți avea încredere și au o perspectivă relevantă. Gândește-te la colegii, la liderii a căror muncă o respecți și care simți că sunt avizați să-ți ofere feedback pe subiectul tău de interes.
De exemplu, un manager de recrutare ar putea să-ți ofere feedback despre prestanța ta la interviu. Cu toate acestea, probabil că nu va putea să-ți ofere o evaluare relevantă a abilităților tale în IT. Dacă lucrezi în testare software, cel mai potrivit este să ceri feedback de la liderul echipei, de la developeri și de la clienți.
3. Alege momentul potrivit pentru a cere feedback
Îți dorești ca persoana care se întâlnește cu tine să-ți ofere feedback util și detaliat. Momentul potrivit, desigur, va varia în funcție de situațiile de la job sau de la cursuri. De exemplu, nu este potrivit să ceri feedback înainte de un deadline, de un eveniment sau de un examen.
Un moment bun pentru a cere feedback este după ce ai învățat o nouă abilitate sau ai preluat un nou rol. În acest fel, colegul tău îți poate oferi o perspectivă asupra dezvoltării tale. De asemenea, cel mai bine este să ceri feedback atunci când persoana nu este ocupată sau preocupată.
Dacă îți dorești să-ți dezvolți abilitățile în domeniul IT și să te obișnuiești cu feedback-ul trainerilor, dar și colegilor care au aceeași pasiune ca tine, poți apela la Proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020.
Proiectul Cursuri IT by eJobs are mai multe etape (cursurile propriu-zise, coaching, consiliere). În cadrul acestuia, ai ocazia să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real și să-i ceri feedback pentru a ști la ce nivel te afli și ce ar trebui să mai îmbunătățești. De asemenea, poți cere feedback colegilor și să faci schimb de experiență cu ei, pentru a deprinde noi abilități. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job.
Iată care sunt condițiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:
Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:
PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020
Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID
proiect: POCU/726/6/12/135988
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
5. Stabilește și adaptează întrebările
Pentru a obține feedback-ul potrivit, ai nevoie de întrebările potrivite. Gândește-te dacă există zone în care simți că nu te descurci prea bine sau în care ai tendința de a te supraevalua, deși primești semnale din partea echipei, că ar trebui să faci îmbunătățiri.
Folosește întrebările deschise pentru a afla exact unde să plusezi, cum să-ți gestionezi timpul, ce să înveți nou pentru a te califica pentru următorul proiect.
Întrebări pentru team leader:
Întrebări când ceri feedback de la colegi
Ei îți pot oferi sfaturi directe și poate ușor de tolerat. Te pot mobiliza să faci schimbări în plan profesional care se vor reflecta și în plan social.
6. Fii deschisă și unui feedback negativ
S-ar putea să nu fii de acord cu tot ceea ce îți spune persoana căreia îi ceri feedback și s-ar putea să ai chiar păreri care se confruntă. Totuși, trebuie să abordezi feedback-ul lor cu o minte deschisă și imparțială. Dacă există ceva care nu este complet clar, solicită detalii. Este normal să ai păreri diferite, dar este important este să arăți respect și să te angajezi într-un dialog constructiv.
7. Notează
Notează-ți ideile care apar în timpul conversației. Prin această abordare, arăți că prețuiești informațiile pe care le primești și vrei să-ți amintești feedback-ul, pentru a putea face schimbări.
8. Ia decizii pe baza feedback-ului
Gândește-te ce vei face cu feedback-ul după ce îl primești. Creează un plan pas cu pas care descrie modul în care îl vei implementa. Iată cum poți face acest lucru:
9. Apreciază efortul colegilor
Este o idee bună să-ți arăți oficial recunoștința după ce un coleg a dedicat timp pentru a-ți oferi o evaluare. Îți poți arăta aprecierea față în față sau printr-un e-mail. Follow-up-ul este util pentru că te ajută să dezvolți relații profesionale din care ai de învățat. Și să-ți motivezi colegii să fie mai deschiși în a-ți oferi feedback pe viitor.
10. Creează un ritual din a cere feedback
Fiecare lider de echipă sau coleg va avea un ritm diferit de a oferi feedback, dar este o idee bună să ceri feedback înainte să fii evaluat oficial. Astfel vei dezvolta o relație cu liderul echipei sau cu ai tăi colegi, care nu poate fi decât o sursă de inspirație pentru a te dezvolta profesional.