Indiferent cat de sociabile suntem, uneori putem intalni persoane cu care comunicarea pur si simplu pare imposibila; sau, in alte cazuri, nu stim cum sa transmitem eficient un mesaj – de exemplu, atunci cand dorim sa castigam admiratia cuiva. In continuare, cateva trucuri pentru a te ajuta atunci cand te afli in astfel de situatii!
In primul rand, tine minte ca increderea de sine este o calitate foarte atragatoare in ochii celorlalti – oamenii tind sa graviteze in jurul celor care stiu despre ce vorbesc. Cand abordezi un subiect, incearca sa te documentezi cat mai bine, intrucat vei lasa o impresie foarte buna. Mai mult, incearca sa pastrezi un contact vizual, intrucat arata ca esti sigura pe tine.
Daca admiri foarte mult pe cineva sau vrei sa lasi o impresie buna, incearca sa exprimi mai multa bucurie atunci cand te intalnesti cu persoana respectiva. Zambeste-i sau vorbeste-i pe un ton mai cald – in timp, persoana aceea va asocia prezenta ta cu sentimente extrem de pozitive, iar placerea revederii va fi de fiecare data sincera.
Cand trebuie sa negociezi o intelegere, porneste intotdeauna de la un nivel ridicat. Este foarte posibil ca cel cu care interactionezi sa refuze din start prima ta propunere, din principiu, insa se va arata mult mai interesat atunci cand cobori pretentiile (la cele pe care le aveai oricum, initial). Psihologic vorbind, oamenii tind sa accepte anumite conditii in cazul in care au impresia ca au obtinut o intelegere buna, refuzand prima si poate chiar si a doua oferta.
In cazul in care exista neintelegeri in grupul tau, fii mereu pregatita. De exemplu, cand simti ca cineva iti ascunde ceva sau iti da raspunsuri neclare, nu lua o atitudine agresiva; dimpotriva, priveste-ti interlocutorul in ochi, in liniste, pana cand acesta se va simti obligat sa isi impartaseasca in continuare idealul. De asemenea, in cazul in care te confrunti cu o persoana care este iute la maine, te insulta sau ridica tonul, fii tu cea care incheie conflictul: nu ii raspunde cu acceasi moneda. In schimb, mentine un ton si o stare calma; in cele din urma, acea persoana isi va da seama ca a gresit si va reveni asupra celor spuse.
Atunci cand te confrunti cu cineva care te critica des sau te face sa te simti inferioara, incearca sa stai cat mai aproape de aceasta persoana: studiile arata ca acest lucru ii va face sa isi regandeasca atitudinea si sa fie mai putin agresivi in abordarea lor fata de tine.
In cazul in care esti foarte timida si, spre exemplu, incepi munca intr-un colectiv nou, exista metode testate si dovedite pentru a te relaxa si a fi mai naturala. Incearca sa iti imaginezi ca persoanele cu care vorbesti iti sunt deja prietene, gandeste-te ca va cunoasteti si ca nu ai absolut niciun motiv sa iti faci griji in legatura cu relatia vostra. De asemenea, incearca sa respiri calm si adanc: astfel, nu numai ca vei elimina stresul primului contact cu persoanele noi, dar vei fi si mai deschisa, lasandu-i pe ceilalti sa vada exact cat de minunata esti!
De asemenea, cand intri intr-un grup nou, e o idee buna sa intelegi relatiile dintre grup. Prin urmare, incearca sa le observi comportamentul. Atunci cand radem, de exemplu, tindem sa ne uitam din instinct la persoanele cu care suntem mai apropiati, sau de care dorim sa ne apropiem. Poti astfel sa afli instant intentiile celor din jurul tau!
Text: Bianca Mihaela Barsan
Foto: PR