Daca ai o zi mai grea si ai nevoie de inspiratie, o gasesti in exemplele urmatoare – ai, cu siguranta, ce sa inveti de la 10 cele mai puternice femei din intreaga lume.
Nu ai cum sa o ratezi, orice face sau spune face breaking news pe orice canal TV, asa ca presupun ca stii deja ca doamna Merkel conduce cu o mana de fier intreaga Uniune Europeana. Printre cele mai recente si mai indraznete miscari ale sale se numara deschiderea granitelor tarii sale pentru refugiati (un demers care i-a scazut considerabil popularitatea, dar care i-a adus si o multime de fani). Gandeste-te ca Merkel are de condus a cincea cea mai mare economie a lumii, de gestionat conflicte si de condus Europa intr-o noua era a globalizarii – deci destule de facut. Iar asta ar trebui sa te inspire.
A fost, ca Prima Doamna, initiatoarea unui plan masiv de acces la sanatate, a creat State Childrens Health Insurance Program, a vorbit, la conferinta UN de la Beijing, in favoarea femeilor din toata lumea, spunand ca drepturile omului sunt drepturile femeilor si drepturile femeilor sunt drepturile omului'. Dupa care a fost aleasa ca prima femeie senatoare a statului New York. Si apoi a fost Secretar de Stat in administratia Obama. Iar acum este prima femeie care candideaza la cea mai inalta functie din lume. Nu prea rau, nu?
Este Regina Marii Britanii din 1952, dar slujba ei in serviciul britanicilor a inceput din timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand a servit in Auxiliary Territorial Service. Domnia ei a trecut prin transformari constitutionale si razboaie, fiind monarhul care s-a aflat la carma tarii cea mai lunga perioada de timp. Conduce peste 600 de organizatii caritabile si este respectata de intregul regat, desi domnia ei a avut parte si de critici acide. Dupa ce a implinit 60 de ani de domnie, sondajele au aratat ca 90% dintre supusi ii aproba actiunile, ceea ce o face, probabil, si unul dintre cei mai simpatizati monarhi din toate timpurile.
Judecatoare la Curtea Suprema a Statelor Unite ale Americii, Ruth Bader Ginsburg a fost numita de presedintele Clinton in 1993 si este considerata drept una dintre vocile liberale ale Curtii. Cum intreaga ei cariera a fost dedicata drepturilor femeilor, nu putem decat sa ne bucuram ca se afla astazi in aceasta postura. Egalitatea intre genuri si dreptul la avort sunt temele pe care Ginsburg a fost foarte vocala, sustinand, de exemplu, ca guvernul nu poate sa faca alegeri in numele femeilor.' Daca iti mai spunem si ca a fost operata de cancer de colon si ca a trecut prin tratamente fara sa isi neglijeze indatoririle nici macar o zi, suntem sigure ca ti-am starnit admiratia pentru aceasta femeie formidabila.
Liderul Ligii Nationale pentru Democratie in Myanmar, este prima femeie care a fost ministru de externe in tara ei, dar a servit si la Ministerul Energiei si cel al Educatiei. Totusi, forta ei nu vine neaparat din functiile indeplinite pe parcursul vietii. Fiica lui Aung San, fondatorul tarii, a devenit o figura populara in timpul revoltelor din 1988. Partidul ei a castigat alegerile din 1990, care au fost ulterior anulate, iar Aung San Suu Kyi a fost detinuta la domiciliu din 1989 pana in 2010, devenind astfel cel mai notoriu detinut politic. Astazi, ea este consilier de stat, un job creat anume pentru ea, caci casatoria cu un cetatean strain nu ii permitea, constitutional, sa ajunga presedinta.
Prima femeie care a ocupat postul de prim ministru in Danemarca, si prima femeie care a devenit liderul social – democratilor, Helle a fost invinsa, in alegeri, in 2015, si a renuntat la post si la conducerea partidului. Astazi, Helle conduce Salvati Copiii si se implica activ in intreaga lume, incercand sa puna un capat mortalitatii infantile.
Presedinta Liberiei din 2006, Ellen a fost ministru de finante de-a lungul carierei sale, si a lucrat mult in domeniul economic. Este prima femeie care a ajuns sa conduca un stat african, iar de anul acesta conduce Economic Community of West African States – desigur, e prima femeie care face asta. Daca nu esti inca impresionata, afla ca Sirleaf a castigat, in 2011, premiul Nobel pentru Pace (pe care l-a impartit cu Leymah Gbowee si Tawakkol Karman) – pentru stradania de a mentine siguranta femeilor si pentru lupta non-violenta pentru drepturile femeilor.
Prima femeie care a fost aleasa presedinta in Coreea de Sud, dar, pana sa ajunga aici, a fost liderul Marelui Partid National (si conservator) in doua randuri. Este fiica unui fost presedinte al tarii si a servit in Parlament. Prioritatile ei in conducerea tarii tin de securitatea nationala, mai ales data fiind relatia tensionata cu Coreea de Nord, si revitalizarea economiei (care este, oricum, una dintre cele mai puternice din lume).
Nicola conduce guvernul scotian si Scottish National Party si este, cum te-am obisnuit deja in acest material, prima femeie care a detinut vreodata ambele pozitii in tara sa. Specializata in drept, Nicola tine mult la independenta Scotiei, cauza pe care a promovat-o in timpul referendumului de acum doi ani, dar si acum, cand Marea Britanie a votat iesirea din Uniunea Europeana. Azi, Sturgeon incearca sa isi convinga iar conationalii sa iasa din Marea Britanie. In ce priveste celelalte cauze pe care le sustine, ea este, evident, o aparatoare a drepturilor femeilor.
A fost prima femeie din Chile care a servit ca presedinta, iar, desi pregatirea ei este ca medic, are si studii de strategie militara. De-a lungul carierei sale a fost Ministru al Sanatatii si al Apararii si primul director executive al departamentului Natiunilor Unite pentru egalitatea de gen (UN Women). A fost realeasa ca presedinta in 2013 si, desi popularitatea ei scade atunci cand este in functie, nu putem sa ignoram politicile ei pentru femei si pro egalitate de gen (ei i se datoreaza, de exemplu, accesul mai usor al adolescentelor la contraceptie, includerea in programa scolara a orelor de educatie sexuala samd).
Foto: Arhiva Revistei ELLE