Pe Amandla poate ca o stii din The Hunger Games. Dar, daca nu, o stii cu siguranta de pe Internet, unde a devenit o senzatie – pentru cele mai bune motive.
Ce ar putea sa stie o fetita despre feminismul intersectional, m-a intrebat un prieten, aproape agasat de entuziasmul meu fata de Amandla? Ei bine, o multime. Amandla Stenberg s-a nascut, cu 17 ani in urma, in LA, tatal ei fiind de origine daneza, iar mama – afro-americana. Nu stiu cat de interesant ti se va parea sa stii ca numele ei inseamna, in zulu, putere. Dar e relevant – pentru ca vocea Amandlei a ajuns sa reprezinte o generatie.
Dupa ce a aparut in proiecte TV si in filme, dupa ce a studiat vioara si a lansat un EP intr-un duo folk-rock, dupa ce a ajuns sa joace in Hunger Games, faima a ajuns-o pe ea, dar nu neaparat pentru proiectele profesionale. Ci pentru ca a devenit o activista cu norma intreaga cand unul dintre proiectele ei scolare, un video cu titlul Dont Cash Crop My Cornrows, a devenit viral.
Clipul a aparut intr-o criza: mainstream-ul imprumuta simboluri afro-americane, in vreme ce numeroase persoane de culoare neinarmate erau omorate pe strazi, dand nastere miscarii #BlackLivesMatter. Se vorbea mult despre apropriere culturala, dar a fost nevoie ca o liceeana ca Amandla sa le explice tuturor de ce logica lor era gresita pentru ca vocea ei sa se viralizeze si sa motiveze o generatie.
Azi, Amandla se defineste drept feminista si vorbeste despre diversitate in media, despre spatii sigure pentru adolescenti si pentru comunitatea LGBT si este implicata in No Kid Hungry, o organizatie dedicata copiilor saraci. A scris, impreuna cu Sebastian Jones, un comic book – Niobe: She is Life; isi petrece timpul liber cu prietenele sale la fel de celebre si de militante (Kiernan Shipka, Willow Smith, Tavi Gevinson si Lorde) si tocmai ce a intrat la scoala de film de la New York University. Nu prea rau pentru o fetita, nu?
Foto: Hepta