Marchesa Luisa Casati, excentrica muza a secolului XX

Muza, o adevarata „femme fatale” a epocii, decadenta marchiza Luisa Casati a fost o legenda in epoca.

Marchesa Luisa Casati, excentrica muza a secolului XX

O legenda continuata si astazi, avand in vedere ca brand-ul britanic de moda Marchesa, apartinand Georginei Chapman si lui Keren Craig, nu reprezinta doar un omonim, ci este inspirat de estetica Luisei Casati. Personajul marchizei a fost intruchipat pe rand de actrite celebre, precum Vivien Leigh in piesa „La Contessa' (1965) si de Ingrid Bergman in filmul „A Matter of Time' (1976). Mai aproape de zilele noastre, John Galliano a fost inspirat de personalitatea ei atunci cand a realizat colectia pentru primavara-vara 1998 pentru Dior. (Rochiile din aceasta colectie au fost expuse la Metropolitan Museum of Art Fashion Institute). Tot Galliano a revenit la personajul Luisei Casati pentru colectia Dior haute couture din sezonul toamna-iarna 2007/2008, intitulata Bal des Artistes. Dar Galliano nu este singurul designer inspirat de faimoasa marchiza. Colectia pentru primavara-vara 2007 semnata Alexander McQueen a fost, de asemeni, inspirata de Marchesa Luisa Casati. In mai 2009, Karl Lagerfeld si-a lansat colectia Cruise 2010 la Lido in Venetia, colectie pentru care Casati a fost, din nou, muza. Iar anul trecut, in februarie, designerul londonez Omar Mansoor si-a prezentat colectia pentru sezonul toamna-iarna 2016/2017 in cadrul Saptamanii de Moda de la Londra, marchiza Casati fiindu-i muza, la aproape sase decenii de la moartea sa.

Asadar, cine a fost Marchesa Luisa Casati?

Marchesa Luisa Casati, aceasta femeie extravaganta care este inca atat de prezenta in moda contemporana, s-a nascut pe 23 ianuarie 1881 la Milano, numele sau adevarat fiind Luisa Adele Maria Amman. Luisa a fost cea de a doua fiica a lui Alberto Amman si a sotiei sale, Lucia, nascuta Bressi. Tatal sau era de origine austriaca, iar mama jumatate italianca-jumatate austriaca (Alberto Amman a primit titlul de conte de la regele Umberto I). Din pacate, Luisa a ramas orfana de la o varsta destul de frageda, mama sa murind atunci cand Luisa avea doar 13 ani, iar tatal sau doi ani mai tarziu. Practic, la moartea acestora, Luisa si sora sa, Francesca, au devenit cele mai bogate adolescente din Italia.

Casatoriti, dar traind in resedinte separate

La doar 19 ani, Luisa Amman se casatoreste cu Camillo, Marchizul Casati Stampa di Soncino, cu patru ani mai mare decat ea, devenind astfel Marchesa Luisa Casati. Un an mai tarziu, se naste Cristina Casati Stampa di Soncino, singurul copil al cuplului. Pe toata durata mariajului lor, cei doi au avut resedinte separate, desi abia in 1914 se separa legal. Totusi, cei doi vor ramane casatoriti pana in in 1946, adica pana la moartea marchizului. Daca situatia locativa a cuplului Casati poate parea una inedita, ea nu este nici pe departe cel mai excentric amanunt din biografia Marchizei Casati. Imagineaza-ti scena mondena a inceputului de secol XX si o combinatie de Lady Gaga si Madonna pe scena, la puterea 1000. Si nu e deloc o exagerare!

Regina excentricitatii la inceput de secol

Practic, Marchesa Luisa Casati era la fiecare aparitie un spectacol ambulant, tinutele ei aratand mai degraba ca niste costume decat ca niste haine normale, fiind mereu incarcate de bijuterii si pene. Aspectul practic nu a preocupat-o niciodata pe marchiza originala, care, la numeroase dineuri, aparea cu serpi vii incolaciti in jurul gatului, purtati ca și cum ar fi fost niste siraguri de perle. Avand o inaltime impresionanta (1,80 metri) si o silueta longilina, cu chipul incadrat de bucle roscate (pe care odata le-a vopsit asemenea unor dungi de tigru), marchiza a colaborat cu cei mai importanti creatori de moda ai timpului, printre care Fortuny, Poiret si Worth, dar si cu creatori rusi.
Uneori, pentru probe, marchiza era acompaniata de o versiune a sa din ceara, in marime naturala, astfel incat couturierii puteau sa realizeze haine care sa i se potriveasca perfect. Apoi, isi ducea papusa la cina si isi petrecea seara asezata langa ea.

Marchiza privea fiecare ocazie ca pe un bal mascat, fie ca-si scotea leoparzii la o plimbare in miezul noptii prin piata San Marco din Venetia, imbracata doar intr-o haina de blana (leoparzii, animalele sale de companie, purtau bijuterii), fie ca gazduia un bal mascat la Paris, deghizata in celebrul ocultist italian Cagliostro. A devenit un personaj intimidant atunci cand a incuiat in dulap o invitata care-i copiase costumul. Marchiza facea absolut orice ii statea in putinta pentru a fi in centrul atentiei, inclusiv isi accentua ochii, oricum imensi, cu picaturi de extract otravitor de matraguna. Infatisarea iesita din comun a marchizei a scandalizat lumea buna a epocii sale, dar a atras si multi admiratori. Desi a avut multe aventuri, marea ei iubire a fost influentul poet italian Gabriele d’Annunzio, cu aproape 20 de ani mai in varsta decat ea. Se spune ca personajul Isabellei Inghirami din „Forse che si forse che no' („Poate ca da, poate ca nu'), romanul lui d’Annunzio, este inspirat de Luisa Casati, desi alte voci sustin ca romanul respectiv i-a fost inspirat lui DAnnunzio de propria iubire pentru contesa Giuseppina Mancini.

Dornica „sa investeasca in propria nemurire', marchesa Luisa Casati a comandat numeroase portrete si sculpturi unor artisti celebri in epoca, inclusiv pictorilor Giovanni Boldini, Giacomo Balla, Augustus John, Paolo Troubetzkoy, Romaine Brooks (cu care a avut, de altfel, si o aventura), Kees van Dongen, dar si fotografului Baron de Meyer. Printre multele talente pe care le-a promovat s-a aflat si Man Ray, un fotograf aproape necunoscut la vremea aceea, ce i-a realizat un portret celebru, in care aceasta frumusete vanitoasa este infatisata cu sase ochi, spre delectarea ei.

Marchesa Luisa Casati a fost si muza pentru artistii futuristi italieni, cum ar fi F.T. Marinetti, Fortunato Depero si Umberto Boccioni. Portretul ei, realizat de Augustus John, este una dintre cele mai celebre picturi din Galeria de Arta din Ontario. Jack Kerouac a scris poezii despre ea, iar Robert Fulford a fost impresionat de marchiza, pe vremea cand era elev.
Pe masura faimei si excentricitatii ei au fost si resedintele pe care le-a avut. In 1910, marchiza s-a mutat in Palazzo Venier dei Leoni, pe Canal Grande din Venetia (care acum gazduieste colectia de arta Peggy Guggenheim). Seratele organizate de Marchesa Luisa Casati acolo sunt legendare. Din 1919 pana in 1920, a locuit in Villa San Michele din Capri, fiind chiriasa antipaticului Axel Munthe. Perioada petrecuta de ea pe insula, un loc tolerant cu artistii si persoanele gay, aflate in exil, a fost descrisa de autorul britanic Compton Mackenzie in jurnalele sale.

Considerata candva cea mai bogata femeie a Italiei, marchiza si-a petrecut ultimii ani din viata fara nici un ban. Pana in 1930, Luisa Casati acumulase o datorie de aproximativ 25 de milioane de dolari. Aflata in incapacitatea de a-si plati creditorii, ii sunt scoase la licitatie bunurile personale. Se pare ca insasi Coco Chanel a fost una dintre ofertante. Ruinata, marchiza Casati s-a mutat la Londra, unde si-a trait ultimii ani din viata intr-o saracie lucie, locuind intr-o garsoniera austera. Gurile rele spun ca a fost vazuta scormonind prin gunoaie, in cautare de pene cu care sa-si decoreze parul. Pe 1 iunie 1957, Luisa Casati moare in urma unui accident vascular cerebral, la varsta de 76 de ani, la ultima sa resedinta din Beaufort Gardens, Knightsbridge. Marchesa Luisa Casati este inmormantata la Cimitirul Brompton, purtand accesorii din piele de leopard si gene false, alaturi de unul dintre cainii sai pechinezi preferati. Ca o trista ironie, piatra sa funerara, in forma unei urne, drapata cu o panza si flori, este inscriptionata cu numele ei scris gresit („Louisa' in loc de „Luisa') si cu un citat din Shakespeare: „Varsta nu o poate vesteji, nici randuiala nu-i poate banaliza varietatea infinita' („Age cannot wither her, nor custom stale her infinite variety' – „Antoniu si Cleopatra').

Foto: Instagram

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle