Gay OK. (de Noemi Meilman)

Noemi Meilman, blogger si PR, se alatura campaniei #ELLEOKCasatoriileGay cu o poveste israeliana, un simbol si un exemplu ca se pot obtine drepturi egale chiar si in tari mai religioase decat a noastra.

Gay OK. (de Noemi Meilman)

Am pus punct in titlu. Stiu ca nu e corect gramatical, dar Gay OK punct. Gata cu semnaturile impotriva legalizarii casatoriilor gay in Romania si in alte tari care, in secolul 21, inca interzic acest drept democratic.

Elle Romania a inceput aceasta campanie frumoasa aici si s-a scris deja (Ana Morodan si multi ani prieteni dragi) tot ce as fi scris si eu.

Vin in schimb cu un exemplu destul de proaspat ce vine din Israel, o tara din Orientul Mijlociu care, desi este democratica, are o populatie greu de gestionat din punct de vedere religios si traditionalist: evrei habotnici si evrei laici, arabi crestini, musulmani, arabi religiosi si laici, druzi, beduini, un mix exotic dar destul de incapatanat, o tara in care de Shabat (de vineri seara si pana sambata seara) lifturile nu functioneaza in hoteluri si transportul in comun este oprit.

Ca sa fac povestea lunga scurta: in decembrie 1991 ma aflam intr-o baza militara, in timpul cursului facut dupa inrolarea in armata. Era o baza mixta: fete si baieti. M-am imprietenit cu un tip foarte cool care era gay. Iubitul lui era ofiter si doar cativa stiam despre relatia lor. Daca s-ar fi aflat, amandoi ar fi fost exclusi din armata.

Desi primul Pride israelian a avut loc in 1978, sub forma de protest, Gay Pride-ul renumit deja a avut prima editie in 1997, 6 ani mai tarziu dupa ce l-am intalnit pe – sa ii zicem Idan (nu imi mai amintesc exact numele lui). Tel Aviv Love Pride a adunat in ultimii ani peste 100.000 de participanti, LGBT si hetero din toata lumea.

Desi Knessetul (Parlamentul israelian) nu a legalizat inca mariajul gay, au existat numeroase proiecte de lege inaintate de parlamentari laici si s-au intamplat lucruri in ultimii doi ani:

In 2014 a fost construit memorialul victimelor gay & lesbian care au murit in lagarele de concentrare, intr-o ceremonie initiata de catre primarul orasului Tel Aviv. Acest monument ne aminteste despre cat este de important sa respectam fiecare fiinta', a spus atunci Ron Huldai.

Anul trecut au fost date cateva legi in favoarea militarilor LGBT. Intr-un cuplu gay cu copii, parintii nu sunt chemati in acelasi timp la Miluim (o luna de serviciu militar, in fiecare an), pentru ca celalalt sa se poata ocupa de cresterea copiilor.

Israel este una dintre cele 30 de tari care accepta persoane LGBT in armata. Intreaga lista o gasiti aici, daca sunteti curiosi:

http://www.palmcenter.org/research/nations%20allowing%20service%20by%20openly%20gay%20people.

Tot anul trecut, in februarie, un ofiter transgender, care s-a inrolat fiind inregistrata de sex feminin, a trecut prin tranzitie in timpul efectuarii serviciului militar, conform The Washington Post.

Lucrurile se misca repede si mi se pare firesc ca peste putin timp sa stiu ca prietenii mei gay vor avea dreptul de a se casatori, de a fi protejati de lege prin intermediul acestui parteneriat.

Gay OK nu este un privilegiu, ci un drept.

Ne vedem la Bucharest Pride. Sambata, 25 iunie, orele 15:30, Arcul de Triumf.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle