Nu incape indoiala, traim niste momente tulburi. Intrebarea zilei este, insa, alta: ar trebui sa ne pese?
La prima vedere, o revista de moda nu are niciun fel de legatura cu protestele de orice fel, ca sa nu mai vorbim despre protestele impotriva amnistiei si gratierii. Dar oare chiar asa este?
Esti deja la curent cu protestele impotriva amnistiei si gratierii care au fost organizate zilele acestea in Bucuresti, in vreo alte 12 orase din tara, dar si in strainatate. Numai in seara de duminica, 29 ianuarie, au iesit in strada, in total, peste 90 000 de oameni. Oameni care isi doresc sa arate ca nu sunt de acord cu cele doua ordonante de urgenta propuse de Guvern care ar urma sa elibereze din inchisoare cateva mii de detinuti si care ar urma sa dezincrimineze multe faradelegi de care se fac vinovati chiar si personaje aflate (chiar si asa) in pozitii politice de conducere.
Si chiar functioneaza! Protestele impotriva amnistiei si gratierii care s-au intamplat zilele astea, niste proteste pasnice, fara incidente violente, fara evenimente negative sau comportamente necivilizate din partea participantilor, au fost dovada (chiar si pentru cei mai neincrezatori dintre noi) ca presiunea exercitata de o masa mare de oameni hotarati este reala.
Presedintele Klaus Iohannis, care nu este, la randul sau, de acord cu aceste proiecte de modificare a Codului Penal, a participat la protestele impotriva amnistiei si gratierii, iar apoi a declarat public, intr-o conferinta de presa, ca, din moment ce aceasta este o tema foarte prezenta in viata noastra de acum, va incepe demersurile pentru organizarea unui referendum prin care „poporul' sa aiba ultimul cuvant.
Protestele din Romania sunt reale, iar influenta lor este la fel de reala – agentii de presa straine, precum Reuters, EFE sau AFP scris despre protestele impotriva amnistiei si gratierii, iar la fel au facut si numeroase publicatii europene sau de peste ocean. Aceste lucruri se intampla, fie ca alegem sa le vedem sau sa ne pese de ele.
Dar intrebarea de la care am pornit era alta: ce treaba are o revista de moda cu protestele? De ce scriem despre ele si de ce nu ne limitam la „ceea ce stim cel mai bine sa facem', asa cum ne-a fost sugerat de unele dintre cititoarele noastre?
Ei bine, pentru ca moda nu inseamna numai haine. Moda inseamna mult mai mult decat atat. Moda reflecta intru totul societatea in care traim si ceea ce se intampla in cadrul societatii. Moda traieste, la fel ca orice alta arta, in simbioza cu societatea de oameni in care se dezvolta si este influentata in fiecare moment de cea mai mica schimbare care se petrece in lume.
Revistele de moda nu propun niste simple piese de imbracaminte, niste haine la care sa visezi, ci un concept de lifestyle, principii dupa care sa te ghidezi in viata. Vrem, nu vrem, acceptam sa nu acceptam, fiecare dintre noi, oriunde ne-am afla si in orice domeniu am lucra, suntem la fel de afectati, iar vietile noastre sunt in aceeasi masura influentate de ceea ce se intampla societatea in care traim.
Daca stai numai un moment sa te gandesti, vei realiza ca revistele de moda, la fel ca orice publicatie, au facut intotdeauna statement-uri politice. Prin cuvinte, propozitii si paragrafe, dar si prin… haine. Combinatia de piese vestimentare pe care le poarta o femeie poate fi un statement politic. Culoarea hainei pe care o alegi astazi poate fi un statement politic. Nasturii paltonului pe care il porti pot fi un statement politic.O revista de moda, revista ELLE, se preocupa de viata femeilor (dar nu numai) la momentul actual. Ar fi drept sa ignoram ceea ce se intampla in societate? De ce nu am avea dreptul la o opinie informata si sustinuta?
Intr-adevar, ignoranta este o binecuvantare. Iar sa ne spunem ca nu avem legatura sau ca nu ne afecteaza pe noi protestele impotriva amnistiei si gratierii si ca nu ar trebui sa ne preocupam cu ele poate fi o usurare. Dar este falsa. Realitatea ne va prinde intotdeauna din urma.
Un ultim protest va avea loc maine, 1 februarie, in Piata Victoriei, pentru ca maine este ziua in care se va decide ce se va intampla cu ordonantele de urgenta ce privesc amnistia si gratierea. Ministrul Justiei, Florin Iordache, a declarat luni, 30 ianuarie, ca vor fi eliminate din proiectele de ordonanta de urgenta acele prevederi care „erau neclare sau in neconcordanta'. Este de ajuns aceasta „concesie'? Nu, dar ne arata ca protestele impotriva amnistiei si gratierii, ca cele 90 000 de oameni iesiti in strada, pot schimba ceva. Dar mai sunt multe lucruri, si mai ales mentalitati, de schimbat.
Foto: Instagram