Cele mai multe certuri din cuplu au la baza lucruri mici, care pot masca de fapt probleme mai mari.
Stii senzatia pe care o ai atunci cand este posibil sa te certi cu partenerul tau? Ai un nod in stomac, sangele parca iti clocoteste si incepi sa te gandesti la toate lucrurile care te enerveaza. Este ok sa te certi din cand in cand cu partenerul tau, dar ai grija sa stii cu adevarat pentru ce anume va certati.
Daca dati vina unul pe altul pentru cine a stricat ceva sau cine a intarziat, atunci asteptarile voastre intr-o relatie nu sunt realiste. Trebuie sa va maturizati si sa fiti mai responsabili. Trebuie sa va respectati unul pe altul si sa acceptati ca fiecare are defectele lui si poate face greseli.
Toti avem nemultumirile astea: iubitul nu spala niciodata vasele, lasa mereu capacul de toaleta ridicat. Dupa cum ghicesti, cearta voastra nu este doar despre indatoririle casnice. Poate parea ca disputa este despre soseta murdara lasata pe podea, insa tu simti de fapt ca persoana de langa tine nu iti apreciaza efortul. Intr-o relatie este des intalnita lupta pentru control si putere, insa aceasta incercare de a domina nu este foarte buna. In loc sa va certati pentru sosetele murdare, mai bine vorbiti despre nevoia de a te simti apreciat si de ajutorul de care fiecare aveti nevoie.
Certurile financiare pot izbucni din mai multe cauze. Poate tie iti place sa mergi des la shopping, in timp ce partenerul tau prefera sa economiseasca sau poate treceti printr-o perioada in care banii sunt o problema. Aceste lucruri pot duce la mici dispute, care pot insemna lipsa sigurantei in relatie. Daca tu si partenerul tau puteti sa va puneti de acord in privinta bugetului, astfel incat sa fiti multumiti amandoi, veti reusi sa alungati certurile si posibilele probleme financiare.
Sa ii oferi partenerului tau tratamentul tacerii si sa nu-i spui ce te deranjeaza nu va rezolva nimic. Aceasta atitudine pasiv-agresiva inseamna ca nu vrei sa ai parte de intimitatea unei relatii si nu vrei sa te implici. Confruntarile tacute sunt cele mai periculoase, deoarece amandoi veti crede ca lucrurile trec de la sine, in timp ce ele doar se aduna in interiorul vostru.
Este in regula sa te certi si sa discuti cu partenerul tau ce te deranjeaza. In plus, pentru relatiile bune merita sa te certi si sa lupti, asa ca spune-i iubitului tau ce nemultumiri ai si incearca sa le rezolvati impreuna.
Poate fi tentant sa vorbesti in termeni absoluti, dar probabil se intampla de fapt rar ca iubitul tau sa faca ceva intotdeauna sau din contra, niciodata. Aceste certuri pornesc de multe ori din cauza faptului ca partenerul tau nu indeplineste cererile tale si simti ca nu te ajuta. Ai grija la felul in care folosesti cuvintele, deoarece poti face acuzatii mai grave decat este cazul.
Intr-o cearta, daca spui o minciuna nevinovata sau pastrezi un secret mare, poate fi o mare problema. Sa astepti intotdeauna ca iubitul tau sa fie intr-o dispozitie buna pentru a-i spune ceva sau sa incerci de fiecare data sa ii spui doar unele lucruri este un semn ca la baza relatiei voastre nu sta prietenia si sinceritatea. Cand vine vorba de minciuni si probleme, este important sa le infrunti, deoarece pe termen lung pot exista repercusiuni. Vrem ca partenerul nostru sa aiba o parere buna despre noi si ne gandim ca daca el afla ce am facut sau ce simtim de fapt, nu ne va mai iubi. Sa nu ii impartasesti totul partenerului tau este o problema de intimitate si ar trebui sa incerci sa schimbi asta, daca vrei sa iti ai o relatie armonioasa in viitor.
Atunci cand iubitul tau spune in public ceva care te deranjeaza, exista numeroase feluri pentru a rezolva acest lucru. Il poti intreba mai tarziu in privat despre comentariul lui sau il poti acuza ca te umileste in mod voit. In momentul in care astfel de situatii apar in relatia voastra, inseamna ca nu va mai sustineti unul pe altul si incercati sa scoateti in evidenta defectele fiecaruia. Acest lucru nu e in regula. Daca ceva te deranjeaza, incearca sa discuti asta in privat si nu incerca sa demonstrezi ceva in public.
Unirea familiilor poate fi complicata si necesita mult efort, mai ales daca te consulti intotdeauna mai intai cu parintii tai despre o problema, in loc sa ceri parerea iubitului.
Este momentul sa incetezi sa te definesti drept copilul parintilor tai. Daca esti casatorita este timpul sa te maturizezi si sa il consideri pe sotul tau noua ta familie. Asta nu inseamna ca nu va puteti vizita parintii, ci doar ca trebuie sa decideti impreuna cum va petreceti sarbatorile, ce traditii si ritualuri aveti. In felul acesta veti consolida relatia.
Acest motiv de cearta este des intalnit de Ziua indragostitilor. Probabil de multe ori te gandesti ,,daca m-ar iubi cu adevarat, ar cunoaste ce cadou sa imi cumpere sau la ce restaurant vreau sa merg'. Aceste asteptari nu sunt realiste. Sa fii intr-o relatie nu inseamna ca partenerul tau trebuie sa iti ghiceasca gandurile, ci din contra – inseamna sa ii impartasesti ce anume iti place, ce ti-ai dori etc.
Text: Georgiana Livadaru
Foto PR