Sibiul este, fara urma de indoiala, unul dintre cele mai interesante orase din Romania. Daca mergi acolo, am ales pentru tine sapte locuri de vazut, dar sunt doar punctele din care poti porni intr-o mare aventura de explorare a vechiului oras.
Ridicat la finele secolului al XVIII-lea, muzeul isi adaposteste colectiile in fosta casa a lui Samuel von Brukenthal. Colectiile au fost dezvaluite publicului in 1817, ceea ce inseamna ca muzeul este cel mai vechi din tara. In palat sunt gazduite colectiile de arta (cu cateva lucrari foarte pretioase), dar in alte galerii se afla si gravuri, carti vechi, monede si minerale, exponate ce tin de istorie naturala sau farmacologie. Una peste alta, este o destinatie obligatorie cand ajungi in Sibiu.
In Dumbrava Sibiului se afla acest muzeu etnografic in aer liber care reprezinta, fara doar si poate, cel mai agreabil loc in care poti face o plimbare prelungita. Fie ca alegi sa te plimbi pur si simplu sau sa faci o tura cu trasura sau cu barca, ai ce sa vezi in orice moment, caci colectiile de case si obiecte adunate de-a lungul anilor sunt impresionante. Si apoi, in complex se mai afla si doua restaurante, pensiuni, spatii de joaca si o multime de locuri de popas.
La Sibiu se face teatru de sute de ani, adica de pe la 1582, si lucrul acesta se vede. Traditia teatrului a inceput aici cu infiintarea, in 1788, a primului teatru, in Turnul Gros din centura orasului, unde se juca Shakespeare. Azi, la Teatrul National Radu Stanca se joaca in romana si germana, iar daca ai ocazia sa fii in oras in timpul Festivalului International de Teatru, vei vedea ca intreg orasul se transforma intr-o scena, iar diversitatea (si calitatea) spectacolelor este uluitoare.
Piata a fost desemnata monument UNESCO si e marginita de Palatul Brukenthal, de Casa Moringer, Turnul Sfatului, Casa Hecht si Palatul Filek, printre altele, adica de unele dintre cele mai memorabile cladiri din oras. Cand ajungi acolo, petrece un moment gandindu-te ca locul acela exista de la 1366 – deci ochii' cladirilor care o limiteaza au vazut multe, de la targuri la adunari populare si executii – care aveau loc la fantana cu grilaj pe care o gasesti si azi acolo.
Cel mai vechi pod de fonta inca functional din Romania, Podul Minciunilor a fost construit in 1859 deasupra strazii Ocnei, legand Orasul de jos si Orasul de sus. Pasarela metalica are, insa, o reputatie de-a dreptul legendara. Numele folosit azi se datoreaza unei legende urbane care spune ca podul avea urechi si se putea prabusi la auzul unei minciuni, dar mai circula si altele – toata invartindu-se in jurul unor inselatorii financiare sau sentimentale.
Sibiul se poate lauda cu o multime de turnuri, de la cel al Sfatului, care face legatura intre Piata Mare si Piata Mica, lipit de cladirea fostei primarii, la Turnul Pielarilor, care a tot fost incendiat si refacut. In Turnul Gros a functionat primul teatru al orasului, iar, in afara de el, mai poti admira si Turnul Olarilor, Turnul Dulgherilor si pe cel al Archebuzierilor.
Pentru o zi de plimbare in jurul orasului, cele mai indemana locuri sunt Rasinari, satul natal al scriitorului Emil Cioran, un loc fermecator, plin de case sasesti pitoresti; si Paltinis, o superba statiune de munte in care ai sa gasesti si casa in care si-a petrecut ultimii ani de viata filosoful Constantin Noica.
Foto: 123RF.com