4 motive pentru care mediul online ne poate face singuratice!

Platformele de socializare de pe internet au devenit din ce in ce mai importante , Facebook are peste un miliard de utilizatori si Twitter, al doilea site web de socializare, are 700 de milioane de utilizatori care il folosesc cu regularitate.

4 motive pentru care mediul online ne poate face singuratice!

Cu toate ca este adevarat ca aceste platforme sunt cu adevarat folositoare pentru a raspandi stiri si clipuri, la fel si pentru mentinerea comunicarii cu prieteni, familie si colegi, intrebarea este: cat de singuri suntem cand inchidem calculatoarele si dam nas in nas cu realitatea? Twitter si Facebook ne-a facut sa pierdem ore in fiecare zi, accesand acelasi continut la nesfarsit si numeroase studii au descoperit ca folosirea continua a retelelor sociale ne pot afecta fizic si mental, pe termen lung. De asemenea, acestea au descoperit si faptul ca o conexiune foarte stransa cu retele de socializare poate conduce la singuratate, narcisism si depresie.

Din fericire, exista mai multe cai prin care putem alunga sentimentul de singuratate indus de dependenta de site-urile de socializare: de exemplu, unii pot alege sa transforme usor conexiunea virtuala intr-o conexiune reala sau pot gasi un grup cu care sa aiba interese comune. Un lucru este clar: sa iesi mai mult si sa socializezi cu oameni fata in fata este „antidotul' „pandemiei' retelelor de socializare care se raspandeste intr-un ritm alert. Iti prezint in continuare patru motive pentru care retelele de socializare ne fac sa ne simtim singuri:

1. „Prietenii' nostri de pe Facebook nu sunt nimic mai mult decat prieteni

Primul si cel mai evident motiv pentru care retelele de socializare sunt depresive pentru multe persoane este faptul ca legam conexiuni superficiale. Facebook, de exemplu, iti permite sa ai 5000 de prieteni, iar dintre acestia cunosti, probabil, 100 in viata reala. In rest, ceilalti nu sunt nimic mai mult decat conexiuni superficiale si exista sanse sa nu-i cunosti niciodata in viata reala.

Totusi, aici este capcana: cu toate ca este posibil sa nu-i cunosti in realitate, aceste persoane iti apreciaza pozele si iti comenteaza la status sau la poze in fiecare zi, oferindu-ti impresia ca le pasa de continutul pe care il imparti pe Facebook pentru „admiratorii tai' sau ca contezi.

Acesta este modul in care narcisistii acumuleaza  incredere in sine, fara sa stie ca aceasta este doar o fatada care nu are nicio valoare in viata reala.

Nu-ti poti masura viata si cantitatea de fericire bazandu-te pe cate like-uri primesti la poze sau dupa numarul de asa zisi „prieteni' de pe Facebook , dar din pacate multi cad in aceasta capcana.

Un studiu recent realizat in Australia a descoperit o corelatie importanta intre narcisism si utilizarea Facebook-ului. Utilizatorii Facebook par sa aiba un nivel ridicat de leadership, exhibitionism si narcisism decat cei care nu utilizeaza Facebook-ul si asta este ingrijorator pentru ca formeaza un comportament superficial.

2. Retelele de socializare creeaza dependenta

Putem deveni dependenti de o retea de socializare fara ca macar sa ne dam seama, iar urmatorul lucru pe care il stim este faptul ca devenim mental conditionati de folosirea constanta a Twitter-ului, Facebook-ului, Myspace si altele. Totul vine de la iluzia ca poate fi extrem de periculos pentru cei care nu au prea multe conexiuni sociale. Tinerii sunt cei mai expusi dependentei de retelele de socializare si astfel reusesc sa perceapa gresit realitatea si relatiile din viata reala in contrast cu relatiile inchipuite din mediul social.

Este cunoscut faptul ca mediul online creeaza o lume virtuala in care putem fi oricine vrem sa fim, ceea ce ne permite sa ne ascundem adevarata identitate si sa ne etalam cu o prezenta digitala retusata, una care poate atrage atentia mai multor persoane in mediul online decat in viata reala.  Insa, relatiile autentice asa cum le stim, nu se vor demoda niciodata si intotdeauna le vor depasi pe cele virtuale.

3. Mediul online de socializare schimba modul in care comunicam cu ceilalti

Internetul ne permite sa ne personalizam prezenta cum vrem noi, de aceea multor persoane le este mai usor sa comunice pe internet, decat in viata reala. Totusi, acest lucru reprezinta un impediment in discutiile cu ceilalti, pentru care avem tendinta sa sacrificam conversatia autentica pentru cea din online. Este bine cunoscuta optiunea „vazut la' oferita de Facebook, care a ruinat prietenii, relatii, doar pentru ca permite sa raspunzi mai tarziu decat ai putea sa o faci in viata reala. In realitate, nu poti amana o conversatie face-to-face.

4. Mediul online de socializare este inselator!

Mediul online de socializare este inselator, datorita pozelor retusate pana la lucrurile pe care alegem sa le postam si modul in care ne prezentam propria viata. Traim intr-un secol al vitezei cand toata lumea este ocupata, avem nevoie sa mergem undeva sau sa facem ceva si nu mai avem suficient timp pentru noi insine. Mediul online de socializare se pliaza perfect pe programul individului grabit al acestui secolului!

Aceste platforme de socializare ne dau falsa senzatie ca exista cineva acolo caruia ii pasa de noi si acest sentiment devine ca o dependenta. Uneori, persoanele ajung sa fie atat de dependente incat isi abandoneaza realitatea, viata si realitatea pentru cea virtuala. Din pacate, bucuria oferita de conexiunile intime incepe sa se piarda si sentimentele actuale sa fie inlocuite de anumite  iluzii.

Text: Mihaela Iancovici

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle