Fericirea poate fi la fel de usor de dobandit ca si nefericirea. Propriile noastre actiuni sunt o lectie pentru copiii nostri.
Sa iti ajuti copilul sa invete sa obtina fericirea, este un dar parintesc extraordinar!
Asculta-ti copilul si adapteaza-ti limbajul in functie de al lui. Daca copilul tau nu te poate intelege, nu poate invata de la tine. Focuseaza-te pe mesajul pe care vrei sa il transmiti, si gaseste cea mai buna modalitate in care sa faci acest lucru.
Copiii pot invata cum sa daruiasca. In timpul sarbatorilor, cand toata lumea ajuta si daruieste, da-i copilului tau un lucru pe care sa il daruiasca personal cuiva. Implica-ti toata familia in activitati de generozitate. Cand copilul tau face un gest generos, fii sigura ca ii spui cat de mandra esti de el.
Nu iti lasa copilul sa creasca cu ideea ca trebuie sa castige pentru a fi fericit – nu este! Daca copilul tau crede acest lucru, se va detesta si va fi nefericit atunci cand pierde. Nu il certa! Unii parinti cred ca este gresit sa castige la un joc in fata copiilor, dar poate fi o modalitate minunata prin care ii demonstrezi ca a pierde nu este sfarsitul lumii. Cum obtin majoritatea copiilor ideea nebuneasca ca a castiga inseamna totul? De la parinti!
Daca insisti sa ai un copil perfect, nu numai ca vei fi dezamagita si nefericita, dar copilul tau iti va vedea dezamagirea in ochi. Toti oamenii au defecte, dar au si talente unice, lucru care le defineste personalitatea. Copiii trebuie sa stie ca perfectiunea nu exista. Din cand in cand, copilul tau are nevoie de o pauza. Trebuie sa auda „Te iubesc. Nimeni nu este perfect.”
Emotiile sunt contagioase. Daca copilul tau vede ca esti trista sau nefericita tot timpul, este foarte probabil ca si el sa se simta la fel. Vestea buna este, ca acelasi lucru este valabil si pentru fericire. Copiii au nevoie sa te vada zambind si razand!
Avand rolul primului adult cu o influenta foarte mare asupra vietii copilului tau, ai oportunitatea unica de a fi antrenorul sau emotional. Tinta ta primara trebuie sa fie fericirea copilului. Fii activa si interactioneaza – du-ti copilul in locuri in care esti fericita, si explica-i de ce acele locuri te fac fericita. Fii proactiva! Nu astepta pana cand iti vezi copilul nefericit ca sa actionezi.
Oamenii au nevoie de cateva lucruri: aer, apa, mancare si adapost. Restul vietii este reprezentat de dorinte. Copilul tau poate petrece ore in fata calculatorului, jucandu-se. Crezi sau nu, fiecare copil isi doreste sa gaseasca modalitatea prin care sa obtina aprobarea parintilor. Job-ul tau ca parinte, este sa iti ajuti copilul sa gaseasca modalitati acceptabile si eficiente de a-si satisface dorintele. Trebuie sa ii arati care dintre acestea ii vor aduce fericirea!
Majoritatea copiiilor nefericiti sunt niste copii pierduti intr-o lume in care toti ceilalti sunt buni la ceva, iar ei nu. Nu stiu ce talente au, nu au fost invatati cum sa rezolve o problema, iar toate aceste lucruri se reflecta in furia lor. Invata-ti copilul sa se definitiveze prin cititul cartilor, prin scris, colorat, invatat sau practicarea unui sport.
Joaca este o sursa majora de fericire pentru copii. Nu numai ca ii face fericiti, dar ii si formeaza din punct de vedere social. Exista mai multe feluri de joaca: cea solitara, atunci cand copilul tau se joaca linistit cu un obiect potrivit varstei; joaca paralela, atunci cand se joaca langa un alt copil; si joaca asociata, atunci cand se joaca impreuna cu un alt copil. Este foarte important ca cei mici sa se joace in mod competitiv si cooperativ, cu reguli si fara reguli.
Iata cateva idei de jocuri in aer liber pe care sa le joace cu alti copii
Cea mai insemnata lectie ca parinte, este sa iti inveti copilul sa aiba angajamente si sa fie perseverent. Permite-i copilului tau sa fie o persoana cu capacitatea de a se adapta. Incurajeaza-l sa exploreze mai multe posibilitati! Perseverenta inseamna sa nu renunte. Trebuie sa ii dai sansa copilului tau sa termine un lucru important, si sa simta multumirea pe care doar atunci o poate simti!
Text: Miruna Tarabega
Foto: PR