Cunoscuta ca „vitamina soarelui”, vitamina D este extrem de importanta pentru buna-functionare a corpului. Esentiala pentru sanatatea oaselor si eficienta in vindecarea depresiei, vitamina D a creat multe mituri, asa ca vrem sa facem lumina.
Rolul Vitaminei D nu poate fi contestat! Acest element regleaza absobtia de calciu si fosfor, de catre organism, are grija ca sistemul imunitar sa functioneze cat mai bine si lupta impotriva anumitor afectiuni. O cantitate optima de Vitamina D (doza zilnica recomandata este de 600 unitati internationale) este importanta pentru cresterea si dezvoltarea dintilor si pentru sanatatea oaselor.
Daca nu ai suficienta vitamina D in corp, in timp, se poate instaura osteoporoza. S-a dovedit ca vitamina D lupta impotriva depresiei si se spune ca ne ajuta sa tinem la distanta kilogramele nedorite. Iata cateva mituri despre acest element vital al organismului nostru si clarificarile necesare, pentru a fi informata corect.
Mitul 1. Poti asimila cantitatea necesara de Vitamina D, doar daca petreci cateva minute la soare.
Adevar: Femeile pana in 70 de ani au nevoie zilnic, de aproximativ, 600 de UI (unitati internationale), iar la cele trecute de aceasta varsta, chiar 800 UI. Pentru a obtine aceste doze, ar fi nevoie ca o femeile sa stea la soare cate o ora, pe saptamana, fara a aplica produse cu protectie.
Mitul 2. O clima cu putine zile insorite duce la deficienta de Vitamina D.
Adevar: Acest lucru nu este in totalitate adevarat. Anumite cercetari au demonstrat ca eschimosii pot avea un nivel ridicat de Vitamina D, in timp ce anumite persoane care petrec mult timp pe plaja (practicantii sporturilor de apa) sunt deficiente la acest capitol. Printre factorii care induc carenta vitaminei D sunt: sarcina, alaptatul, varsta inaintata, malnutritia, bolile de rinichi, absenta totala a expunerii la raze UV si obezitatea.
Mitul 3. Alimentele nu livreaza o cantitate substantiala de vitamina D.
Adevar: Intr-adevar, exista putine alimente care contin, in mod natural, Vitamina D. Printre acestea se numara pestele bogat in grasimi sanatoase (ton, somon, sardine, macrou), ficatul de vita, cerealele si nucile. Alimentul care contine cea mai puternica doza de Vitamina D este laptele, insa este adaugata.
Daca nu iti iei doza zilnica din alimente, atunci poti lua suplimente (doar cu asistenta medicului!), insa afla ca ele se gasesc sub doua forme: D3 (colecalciferol) este forma obtinuta prin expunerea la razele solare si D2 (ergocalciferol) este tipul de vitamina D care se gaseste in alimente.
Mitul 4. Ai nevoie de raze UV pentru a obtine doza necesara de Vitamina D
Adevar: Nu, adevarul este ca leneveala pe un sezlong, in plin soare, nu este unica metoda pentru a a-ti hrani corpul cu Vitamina D.
Mitul 5. Suplimentele nu au acelasi impact ca expunerea la soare.
Adevar: Un supliment de Vitamina D3 are acelasi efect ca si cateva ore petrecute la soare. Ai grija sa te asiguri ca iei Vitamina D3, nu D2, pentru un impact mai mare. Bineinteles, este recomandat sa consulti un specialist, inainte de a lua orice supliment alimentar.
Mit 6. Vitamina D ajuta in vindecarea depresiei.
Adevar. Corect! Aceasta vitamina joaca un rol important in functionarea cerebrala, iar studiile au confirmat ca dozele crescute de vitamina D sunt asociate cu o ameliorare a episoadelor de depresie.
Foto: Shutterstock