Tu in cea mai buna forma!

Sunt multe obiceiuri la care ne este greu sa renuntam si traim intr-o rutina calduta, dar noi iti propunem sa faci schimbari mici, dar cu impact, care iti imbunatatesc simtitor stilul de viata.

Tu in cea mai buna forma!

Tin minte ca si cum ar fi fost ieri congresul Procter&Gamble la care am participat cu ani buni in urma. Imi amintesc cum cercetatorii si oamenii de stiinta invitati la acea reuniune internationala vorbeau despre tinerete, despre faptul ca durata de viata a oamenilor se va prelungi natural si despre cum vom arata ca de 40, desi noi vom fi trecute bine de 60 de ani. Stiu ca m-a impresionat si m-a bulversat tematica congresului si stiu ca tot ce am auzit acolo mi-a ramas intiparit in minte, multa vreme mai apoi.

Azi, Hollywood-ul ne demonstreaza mai mult decat oricand ca da, poti sa arati mult mai tanar decat varsta din buletin. E halucinant cum arata Jennifer Aniston la 45 de ani, Julianne Moore la 53, cat de tinerel pare Pharell, desi are 40 de ani impliniti, ca sa nu mai spun de Oprah, la 60. O sa-mi spui ca sunt celebri si ca au acces la cele mai recente inovatii si la un stil de viata cu totul diferit de al nostru. Poate ca da, au multe facilitati, dar e vorba si de propria optiune de viata, de cum aleg sa traiasca.

Adevarul e ca lumea medicala este foarte preocupata, in ultimii ani, de studiile despre imbatranire si despre cum putem intarzia acest proces biologic. Toata lumea vorbeste si tanjeste dupa tinerete. Pana si Google a facut valuri anul trecut cand a anuntat infiintarea unei noi companii, Calico, care are ca obiect de activitate studiul imbatranirii si cauzele asociate acesteia. Iar cum tehnologia deschide noi oportunitati de cercetare, s-a creat un adevarat cult pentru prelungirea anilor de tinerete si pentru mentinerea sanatatii pana la adanci batraneti – la propriu. Probabil una dintre cele mai mari amenintari este stilul de viata. Acesta ne poate imbatrani inainte de vreme, iar stresul, asa cum bine stim, atrage dupa sine degradarea mentala si fizica.

Solutia salvatoare? Adoptarea unui stil de viata mai sanatos. Ce inseamna asta? Inseamna sa mananci ce iti trebuie, nu neaparat doar ce-ti place (nu militam pentru vegetarianism, ci pentru echilibru in alimentatie), sa iti faci analizele ca sa stii care e starea de sanatate si cum te poti proteja, sa faci miscare, mai mult sex (nu rade, prin eliberarea endorfinelor si a hormonilor de crestere sexul ne poate mentine mai tinere), sa-ti antrenezi creierul, sa-ti intaresti imunitatea corpului, sa dormi bine, sa respiri corect si sa iti eliberezi corpul de toxine. Nu-i asa ca ai mai auzit toate aceste lucruri? E drept ca si noi am scris de nenumarate ori despre schimbarile mici care iti pot imbunatati viata.

Doar ca acum, pentru prima data, un studiu dovedeste ca aceste schimbari chiar ne pot mentine corpul tanar. Este vorba despre studiul publicat toamna trecuta in Lancet Oncology si condus de dr. Dean Ornish, impreuna cu echipa sa de la Institutul de Cercetare si Medicina Preventiva din cadrul Universitatii California San Francisco (UCSF). Acest studiu arata pentru prima data ca schimbarile in dieta, exercitiul fizic moderat, managementul stresului si o viata sociala sanatoasa pot duce la prelungirea telomerelor (situate la capatul cromozomilor, telomerele joaca un rol important in procesul de imbatranire celulara), lucru care intarzie imbatranirea.

FORTIFICAREA SISTEMULUI IMUNITAR

Sistemul imunitar protejeaza organismul de virusuri, bacterii si paraziti, fiind compus dintr-o serie de celule cu diverse functii, toate avand rolul de a ne proteja si mentine sanatosi. Un sistem imunitar imbatranit produce mult mai putine celule care apara organismul de factori nocivi, permitand instalarea bolilor. Alimentatia afecteaza modul in care organismul nostru reactioneaza la microbi sau agenti patogeni – si cum ceea ce mananci reprezinta un lucru pe care doar tu il poti controla, trebuie sa ii acorzi mai multa grija. Multe alimente pot ingreuna buna functionare a sistemului imunitar, in timp ce altele il stimuleaza, protejandu-ne sanatatea.

Alegand o dieta echilibrata, ajutam sistemul nostru defensiv sa lucreze la cote maxime. Evita zaharul, aceasta substanta lipsita de orice urma de nutrienti buni pentru corp, care erodeaza dantura si creierul. Consumul constant de zahar, daca nu stiai, reduce abilitatea celulelor de a elimina bacteriile sau virusurile. La fel, carbohidratii, mancarurile grase, prajelile, alimentele semipreparate, excesul de alcool sau de lactate incetinesc raspunsul corpului la infectii. De exemplu, medicii atrag atentia in legatura cu efectele produselor lactate asupra respiratiei: branzeturile, laptele, untul, inghetata pot duce la colmatarea plamanilor, ingreunand respiratia si generand astfel si mai multe probleme. Fa o obisnuinta din a consuma fructe ca mango, portocale, banane sau ananas – desi contin zahar, ele ne protejeaza sistemul imunitar –, mananca alimente care au multe vitamine A, C sau E, cum ar fi nucile, semintele, sfecla, rosiile.

O alta mare problema este micul dejun, o masa atat de importanta! Din pacate, multe dintre noi nu mancam nimic dimineata, iar daca mancam, nu mancam ce trebuie. Am fost crescuti cu oua prajite, sandwich-uri, cremvursti si multa paine, asta e realitatea, dar ne putem rupe de aceste obiceiuri si forma altele noi, care ne fac bine si nu ne potolesc doar foamea si poftele. Somnul si miscarea sunt alti doi factori care influenteaza buna functionare a sistemului imunitar.

ANTRENEAZA-TI CREIERUL

Cum trecem de 30 de ani, creierul incepe sa leneveasca, dar asta poate fi contracarat prin anumite exercitii care sa ne mentina tineretea psihica si memoria. Expertii spun ca hobby-urile joaca un rol foarte important in antrenarea creierului si, indiferent de varsta, avem doar de castigat daca evitam rutina si ne construim un stil de viata activ. De fapt, exista o dualitate pe care specialistii ne recomanda s-o activam, pentru a ne mentine neuronii in forma. Pe de-o parte, sa fim activi fizic si psihic, iar pe alta parte, sa ne relaxam creierul prin diverse acivitati ca meditatia sau yoga.

Umple-ti viata cu lucruri care iti mentin activitatea cerebrala in echilibru: joaca sah, ping-pong, fa un puzzle, invata o limba straina, apuca-te de tenis, joaca mai des canasta, creste un bonsai, creeaza un scrapbook, citeste mai mult si, in general, fa lucruri care iti tin creierul ocupat. In acelasi timp, insa, este important sa il si detoxifiezi – si pentru asta exista multe metode care ne mentin o igiena a mintii, cum ar fi yoga, practica de mindfullness (sau awarness), care ne invata sa facem lucrurile pe rand si cu calm, sau diverse forme de meditatie si respiratie.

INSPIRAM, EXPIRAM…

Daca tot am amintit de respiratie, sa ne oprim asupra acestui subiect care nu pare a fi discutabil, dar este. Stresul si anxietatea afecteaza modul in care respiram, ceea ce ne da o stare proasta si, ce-i mai rau, nici nu ne dam seama ca uitam sa ne… aerisim. Cum stim, prin respiratie asiguram organismului aportul optim de oxigen. Insa ceea ce putini dintre noi realizam este faptul ca respiram insuficient si superficial, din varful plamanilor, sa spunem asa. Tocmai de aceea este bine sa facem cateva exercitii de respiratie, un obicei placut care iti echilibreaza pulsul, te calmeaza, indeparteaza anxietatea si durerile de cap sau presiunea arteriala.

SEXUL NE MENTINE TINERE

Rutina se poate instala firesc si tacit in orice relatie, dar studiile demonstreaza ca activitatea sexuala influenteaza modul in care ne simtim, ca si modul cum aratam. Dr. David Weeks spunea, in British Psychological Society, ca putem arata cu cinci ani mai tinere daca avem o viata sexuala activa.

Pe langa faptul ca sexul elibereaza hormoni de crestere care ne pastreaza pielea elastica si mai putin predispusa ridarii (stii luminozitatea aceea specifica dupa o partida de amor?), ajuta sistemul imunitar, prin cresterea nivelului imunoglobinei A, si stimuleaza eliberarea endorfinelor, substante naturale cu efect euforic, care ne dau energie si reduc stresul sau insomniile. Asa ca atat din punct de vedere fizic, cat si psihic sau estetic, apetitul sexual merita educat si intretinut.

NUTRITIA ȘI DETOXIFIEREA

Doua capitole care trebuie controlate. Suntem facuti din 63% apa, 22% proteine, 13% grasimi si 2% vitamine si minerale, si tot ceea ce mancam sau bem ne afecteaza sanatatea. Nu iti spunem ce trebuie sa mananci, dar te tentam cu un plan alimentar echilibrat. Cate prietene nu imi spun „nu-mi plac fructele! Insa totul poate fi educat, chiar si papilele gustative, chiar si poftele, desi suna cam arogant. Un fruct, o mana de legume, un fresh de fructe sau cate un suc natural verde pe zi iti fac bine. Daca de obicei nu acorzi mare importanta alimentatiei, poti incepe cu mici schimbari care te vor ajuta sa incepi sa mananci mai bine, mai sanatos.

Totul pleaca de la lista de cumparaturi – inlocuieste rasfaturile zaharoase cu fructe, invata sa citesti lista de ingrediente de pe alimente ca sa te feresti de aditivi periculosi si nu pune in cos nimic inutil. Chiar si modul de a gati poate fi reevaluat, si pentru a scapa de obiceiul prajelii cumpara-ti vase noi de gatit. Este un truc bun. Eu asa am inceput sa folosesc tigaia cu aburi sau wok-ul. Detoxifierea, poate cel mai abordat subiect de lifestyle al ultimului deceniu, nu mai este un moft si nici un trend, ci un procedeu benefic de a ne elibera corpul de asaltul toxinelor din mediu, cu care luam contact in permanenta. Urmeaza cate o cura detoxifianta de doua ori pe an.

SOMNUL SI SPORTUL

Odihna de calitate si miscarea moderata sunt extremele care ne mentin in forma. Fara un somn bun, nu functionam bine, nu gandim bine si nu aratam bine, iar fara miscare fizica, corpul se degradeaza. Somnul este, in anumite cazuri, „sexul anilor 90, cum afirma Josephine Fairley si Sarah Stacey, autoarele cartii de succes Feel Fabulous Forever – The Anti-Aging Health & Beauty Bible. Multe femei, intr-un procent insemnat mai mare decat barbatii, sufera de insomnii sau dorm insuficient. Iar cu somnul nu-i de gluma, pentru ca lipsa acestuia poate genera o serie de alte probleme. Nu fi pasiva si cauta o solutie la aceasta problema!

Elimina factorii stresanti pe timpul serii, cum ar fi telefonul, e-mail-ul, cafeaua, alcoolul, jogging-ul sau cinele tarzii, iar daca suferi de insomnii serioase, ia masuri. In ziua de azi ai tot felul de optiuni, de la hipnoza la remedii naturiste, care sa te ajute sa te odihnesti. Opusa, dar complementara, miscarea fizica moderata completeaza un stil de viata sanatos care sa-ti permita sa fii in cea mai buna forma a ta! Și daca nu s-a lipit nici un sport de tine si urasti sa mergi la sala, cel putin fa Pilates. Fa ceva, orice te-ar atrage, dar nu sta locului!

Demersuri sanatoase

YOGA este o practica excelenta pentru sistemul imunitar. Elibereaza stresul si, prin anumite posturi, stimuleaza cele patru sisteme fiziologice principale: sistemul nervos, circulator, endocrin si digestiv.

ANTIOXIDANȚII, luati din nutritie si din suplimente alimentare, ne protejeaza de mediul toxic in care traim. La fel vitaminele sau mineralele, asa ca ai grija ca acestea sa existe in regimul tau alimentar.

SOMNUL poate fi redobandit prin tehnici de meditatie sau prin diverse terapii. Noi am testat sistemul Biodream, despre care poti citi pe www.elle.ro. In plus, nu uita ca cel mai bun somn este intre 10 p.m. si 6 a.m.

SPORTUL, indiferent sub ce forma, este aliatul principal al unui stil de viata sanatos. Incearca forme de miscare care iti plac, care sa-ti mentina interesul, pentru a nu fi tentata sa abandonezi.

DETOXIFIEREA si-a dovedit beneficiile, de la modul cum ne arata pielea sau parul si pana la cum ne simtim. In ziua de azi poti apela la diverse cure (sucuri naturale sau mancaruri cu aport caloric calculat)sau proceduri de eliminare a toxinelor, cum ar fi Angel of Water, un tratament de colonhidroterapie, pe care il poti incerca la InfrafitDetox, De-Stress & Lose Weight sau la Synergy Day Spa.

ALCOOLUL nu este nici pe departe interzis si stim ca un pahar de vin rosu chiar ne face bine, dar trebuie sa il consumam moderat, fara excese.

HOBBY-URILE ne scot din rutina si, cu cat practicam mai multe activitati in timpul liber, cu atat mai mult ne exersam creierul si ne stimulam starea de spirit.

O ZI PENTRU TINE. Cand te simti epuizata, nu-ti impinge limitele mai departe. Da-ti timp de odihna si fa ceva doar pentru tine, care iti face placere, cum ar fi un masaj la spa, putin shopping online sau ia-ti o zi libera.

MEDITAȚIA, fie ghidata, fie de una singura, calmeaza si te scoate din angoasele zilnice. Alege un tip de meditatie care ti se potriveste si practic-o de cate ori ai nevoie.

ANALIZELE nu trebuie neglijate. Mergi la control in fiecare an sau cand simti ca nu esti bine si nu uita ca preventia te poate scuti de multe probleme!

Foto: Portrait of slim female in activewear standing in isolation from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet