Exista perioade in viata oricui in care stresul pune stapanire pe noi si ne consuma psihic. Iata cateva metode care te vor ajuta sa te relaxezi in perioadele tensionate.
Stresul este un raufacator de care ne lovim la fiecare ora. Intrebarea este, stii cum sa-i faci fata? Pe langa dispozitie, acesta iti afecteaza si sanatatea. In momentele stresante nivelul cortizolului creste, ceea ce duce la dorinta de a manca alimente pline de grasimi si zahar. Caloriile in exces se depun in intestin sub forma de grasime viscerala (cea care provoaca diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare si cancerul gastrointestinal). Grasimea viscerala mareste productia de cortizol, perpetuand ciclul.
Mai mult de atat, stresul cronic elibereaza citokine si proteina C reactiva, molecule periculoase care pot cauza inflamatii si pot mari sansele de a dezvolta artrita, sindromul colonului iritabil si alte boli cronice.
In timp ce pentru unii oameni un rollercoaster este un lucru infricosator, pentru altii acesta este o bucurie, totul depinde de modul in care privesti lucrurile. Este bine sa stii ca, in unele cazuri, o doza mica de stres este buna pentru ca maximizeaza performanta. Tensiunea arteriala creste si digestia alimentelor incetineste, permitand corpului sa acumuleze energia de care are nevoie pentru a combate situatia stresanta.
Daca schimbarea modului de a gandi nu functioneaza, incearca asta: stabileste ca este ok sa te simti nelinistita inaintea unui eveniment important. Un studiu recent a demonstrat ca persoanele care au invatat sa identifice si sa recunoasca gandurile stresante au aratat imbunatatiri in pastrarea calmului interior.
Ai o prezentare importanta de facut? Iti este teama ca vei face o gafa? Incearca asta inainte de a intra in sala de conferinte: gaseste o zona linistita, asaza-te intr-o pozitie confortabila si inchide ochii. Relaxeaza-ti fiecare muschi. Concentreaza-te pe respiratie. In timp ce expiri, imagineaza-ti cum tensiunea iti paraseste corpul. Te simti mai bine? Felicitari, tocmai ai facut un exercitiu meditativ care te ajuta sa iti dai seama unde depoziteaza organismul tau stresul, in felul acesta reusind sa-l elimini. Pe langa acest exercitiu poti incerca si alte tehnici, precum respiratia profunda si yoga.
Anul a inceput de ceva timp si tu inca n-ai scapat de kilogramele in plus. In loc sa ai mustrari de constiinta, mai bine ai lua masuri. Mergi la cel mai apropiat spa pentru a te bucura de masaj, relaxandu-ti in acest fel muschii corpului.
Endorfinele eliminate in timpul activitatii fizice te vor face sa te simti grozav. Numeroase studii au aratat ca sportul ajuta la reducerea nivelului de stres din organism. Ia-ti cainele la alergat sau danseaza pe muzica ta preferata.
Nu este de mirare ca britanii par foarte relaxati. Aparent, oamenii care beau ceai negru au un nivel al cortizolului mai mic in comparatie cu cei care beau un substitut de ceai.
Studiile au aratat ca persoanele care detin animale au o variabilitate mai ridicata a ritmului cardiac fata de cei care nu au animale de companie. In plus, alte cercetari recente au aratat ca cei traiesc cu animale de companie au o tensiune arteriala mai mica decat restul populatiei. Explicatia: animalele asigura companie constanta si afectiune neconditonata.
De ce crezi ca de fiecare data cand esti stresata cineva iti spune sa notezi ce simti? Ei bine, pentru ca functioneaza! Sa scrii despre un eveniment traumatic si despre ce vrei sa faci in legatura cu asta reduce nivelul de anxietate.
Gandirea noastra este conditionata de legatura pe care o avem cu prietenii pozitivi. Daca iti petreci timpul cu o persoana fericita, sansele tale de a te inveseli cresc cu 15% conform unui studiu recent.
Activitatile artistice pot reduce stresul deoarece iti poti accesa partea creativa a creierului pentru a-ti exprima gandurile si sentimentele, inlocuind in felul acesta cuvintele.
Te intrebi intotdeauna de ce foarte multi oameni asculta muzica in timp ce lucreaza? Studiile au aratat ca muzica poate reduce stresul psihologic.
Text: Georgiana Livadaru
Foto: 123rf.com