Antioxidantii sunt substante nutritive care nu trebuie sa lipseasca din dieta ta, fiind esentiali pentru sanatatea celulelor si a tesuturilor, dar avand si un rol important in lupta impotriva imbatranirii pielii, a bolilor cardiace si chiar si impotriva cancerului.
Cum poti profita la maxim de aceste mici comori nutritive numite antioxidanti? E simplu, urmeaza sfaturile noastre!
Atat ierburile uscate, cat si cele proaspete, sunt pline cu antioxidanti. O schimbare binevenita in dieta ta ar fi sa presari cu incredere condimente in mancare, si nu doar un fir de piper si unul de sare, spun dieteticienii. In ceea ce priveste condimentele uscate, alege cuisoarele, scortisoara, sofranul si rozmarinul, iar pentru ierburile proaspete, nu-ti fie frica sa fii mai indrazneata cu salvia, menta sau maghiran.
Noile studii efectuate in Spania arata ca produsele de natura organica contin o cantitate mai mare de antioxidanti, intrucat ele nu sunt protejate de daunatori cu ajutorul pesticidelor sau erbicidelor, astfel incat trebuie sa lucreze mai mult si sa produca suficiente phyto-chimicale pentru a se apara singure. Daca este posibil, incearca chiar sa iti amenajezi o mini-gradina de balcon, sau o mica parcela de legume in gradina.
Atunci cand izolam compusii din mancare, de multe ori putem obtine un efect nedorit: un aport prea mare de antioxidanti, obtinut exclusiv din tablete de tip supliment alimentar, poate fi contraproductiv. Expertii avertizeaza ca administrarea izolata a nutrientilor poate face mai mult rau decat bine, recomandand in acelasi timp consumul de alimente integrale, ca sursa excelenta de antioxidanti.
Text: Bianca Barsan
Foto: Shuttestock