Probabil ai deja cateva aplicatii instalate pe smartphone, acest dispozitiv inteligent care stie TOTUL despre tine. Dar tu n-ai cum sa stii TOTUL despre aplicatii, pentru ca e un domeniu care se dezvolta organic, cu fiecare nanosecunda. Si care te poate sprijini in drumul spre o viata echilibrata.
Totul a inceput foarte inocent. Voiam (doar) sa compilez un top (argumentat) al celor mai utile aplicatii de smartphone, care sa ajute cititoarele ELLE sa fie mai sanatoase si mai frumoase. Simplu, nu? Sub influenta articolelor cu titluri de genul „20 de lucruri ca sa…, ce generalizeaza duzini de sfaturi, bagandu-ne pe toate in aceeasi oala (una selecta, desigur, cea a fetelor care vor sa-si mentina sanatatea si frumusetea), imi doream sa-ti pot oferi si eu pe tava cele mai eficiente scurtaturi in drumul pe care doresti sa-l urmezi, fie ca e vorba de un somn odihnitor, o talie de viespe sau controlarea indicelui glicemic.
Pentru ca, atunci cand vine vorba de aplicatii, pun pariu ca preferi sa-ti petreci timpul descarcand, testand, actualizand, nu neaparat lecturand. Dar cu ce m-am ales din aceasta intentie, plina de bunavointa? Cu un articol intarziat, nopti nedormite si un weekend petrecut (numai) cu telefonul in mana. Vestea buna e ca am devenit un mic connaisseur intr-ale aplicatiilor. Si cand spun „mic, nu sunt deloc modesta. Pentru ca, odata cu documentarea pentru acest articol, am intrat intr-un sac de posibilitati fara fund. La propriu.
Industria aplicatiilor este una dintre cele mai trendy (mai populare si mai profitabile) din zilele noastre, iar daca ai sta sa monitorizezi fluxul lor, ai constata ca zilnic apar gaselnite geniale, idei noi sau variante actualizate ale unor versiuni care au deja adepti. Dar ce poti face cu aceste aplicatii? Ei bine, (aproape) orice. Imagineaza-ti o nevoie sau o dorinta care poate fi implinita electronic (deci castigul la Loto si remodelarea corporala nu se pun) și te vei convinge ca cineva a anticipat-o deja. Iar daca nevoia ta e originala si n-a facut nimeni acea aplicatie, atunci ar fi cazul sa patentezi repede ideea si sa initiezi un start-up de succes (nici nu vei mai avea nevoie sa castigi la Loto). Deci, ce ti-ai putea dori?
Stiu, e greu sa te detasezi de tumultul cotidian pentru somnul de frumusete. Dar aplicatia The Mindfulness iti ofera o sedinta de meditatie ghidata, care poate sa dureze de la 3 la 30 de minute. De asemenea, poti alege o meditatie silentioasa, care sa te readuca la realitate cu un clinchet gingas de clopotei, insa toate aceste lucruri pot fi personalizate. Iar aplicatia iti va reaminti din cand in cand ca e cazul sa meditezi (probabil la teatru, cand lucrezi tarziu la birou sau cand esti in oras). Functii asemanatoare, usor de personalizat dupa bunul plac, are si aplicatia Simply Being. Meditate te imbie cu sunete tibetane, Get Some Headspace iti si inregistreaza sesiunile, iar daca esti incepatoare, te poti lasa ghidata pas cu pas de aplicatia The Mindfulness.
Insa, odata ce te-ai relaxat si te simti pregatita sa adormi, nu uita sa-ti pornesti o aplicatie care sa-ti monitorizeze somnul. Sleep Time, Beddit sau Sleep Cycle sunt aplicatii ce iti detecteaza miscarile din timpul somnului si pot estima daca dormi usor, daca te trezesti in timpul noptii sau daca esti in timpul REM-ului, iar a doua zi iti pun la dispozitie un grafic detaliat al eficientei somnului tau. Mai mult decat atat, iti poti seta alarma pentru a te destepta intr-un moment propice, adica dupa ce ai finalizat un ciclu complet de somn.
Se spune ca, daca esti trezit cand dormi adanc, vei fi obosita toata ziua… Si cine isi doreste asa ceva?! Insa, pana sa sune alarma, cu Dream: On poti alege si ce visezi! Aplicatia iti pandeste miscarile, iar atunci cand esti la REM, adica vulnerabila la vise, iti pune un fundal sonor ales de tine in prealabil. Si asa poti folosi orele de somn (veritabilul timp liber) pentru a merge la petreceri, in Japonia, pe plaje insorite sau in castele bantuite. Si ca sa nu ratezi nici un detaliu din calatorii, aplicatia Shadows te va trezi gradual si te va surprinde in faza dintre vis si realitate pentru a te provoca sa-ti inregistrezi vocal sau in scris povestea visului tau. In sfarsit, visele vor deveni de neuitat! Iar cu aplicatia Dream Talk Recorder, telefonul tau te va inregistra automat si daca vorbesti in timpul somnului. Pana aici le-a fost ursitoarelor sau fantomelor care vocifereaza cand adormi! Mai mult, poti descoperi daca esti somnambula! Bineinteles, nu poti folosi toate aceste aplicatii simultan, dar vei face selectia in functie de prioritati.
Gurmanda? Pasionata de gourmet? Sau poate, doar o fata pofticioasa la dieta? Poti gasi mii de retete delicioase pe aplicatiile Cookpad Recipes, Epicurious (aplicatie care poate fi activata vocal) sau poti gasi retete explicate pas cu pas pe Appetites. Sunt si aplicatii romanesti care te pot ajuta sa devii un veritabil chef. Maitre, pe langa retete, iti recomanda si vinul pe care sa-l servesti, Melcul Bucatar te ghideaza in imagini, pas cu pas, iar aplicatia Meniul Zilei iti ofera un program alimentar pentru fiecare zi a anului, meniuri insotite de retete recomandate de nutritionisti.
Chef Buzu e o aplicatie ce apartine primului site de turism culinar de la noi din tara (www.chefbuzu.com) si ofera retete dintr-o colectie veche a maestrului bucatar Rachiteanu Dionisie, care a lucrat in perioada interbelica pentru Casa Regala a Romaniei. In plus, fiecare reteta e insotita de informatii legate de valorile energetice si nutritive ale portiilor in functie de gramaj. Aplicatia iti ofera si notificari in timp real despre restaurantele unde poti savura sau achizitiona preparate traditionale si te informeaza si in legatura cu preturile acestora. Daca preferi o alta bucatarie, poti gasi aplicatii dedicate, in functie de preferinte. Dar, indiferent de reteta, la cumparaturi tot trebuie sa mergi, desi unele aplicatii culinare iti ofera posibilitatea sa introduci lista ingredientelor pe care le ai in casa si iti ofera o lista de posibile meniuri. Daca, totusi, ajungi la supermarket si esti confuza in legatura cu explicatiile de pe etichetele produselor, aplicatia Ghid E-uri te ghideaza prin lumea imprevizibila a chimicalelor folosite in alimentatie, pentru ca nu toti aditivii sunt periculosi si e greu sa generalizezi.
Daca scopul tau e sa slabesti, aplicatii precum Whole Food Market te ajuta sa-ti selectezi retetele in functie de dieta aleasa, bucatarie si… pofte. Iar aplicatia Lose it iti realizeaza de una singura un plan de nutritie echilibrata dupa ce iti introduci greutatea, inaltimea si genul, apoi anunti programul la ce greutate iti doresti sa ajungi. Nu vei mai fi nevoita sa-ti numeri caloriile de una singura niciodata! Eat This Not That e o aplicatie geniala atunci cand nu te poti hotari intre doua preparate (sau prajituri) la fel de delicioase si vrei sa alegi varianta cea mai light. Dar ce ar fi o dieta fara o motivatie puternica? Probabil o cauza pierduta.
My Diet Coach te ajuta sa-ti mentii tonusul emotional oferindu-ti imagini si texte pe care le poti personaliza dupa bunul plac, dar si sfaturi legate de exercitii fizice, retete si sugestii de mese in oras. Daca te stii o fire competitiva, Fitocracy e aplicatia care va functiona pentru tine, deoarece te ajuta sa-ti compari rezultatele cu cele ale altor persoane, iti furnizeaza statistici si te premiaza atunci cand inregistrezi progrese.
Sa nu uitam ca si hidratarea este un factor-cheie al sanatatii noastre generale. „Fresh Start, programul de detoxifiere pe care il recomand, reprezinta o schimbare a stilului de viata, iar unul dintre cele mai importante aspecte ale sanatatii vizeaza hidratarea corecta a organismului. Celor care nu consuma suficienta apa le recomand aplicatia complexa si usor de utilizat Water Your Body. Imi place aceasta aplicatie in primul rand pentru ca te ajuta sa determini cantitatea de apa de care ai nevoie zilnic. In varianta free, singura variabila pe care aplicatia o ia in calcul este masa corporala, iar in versiunea platita, sunt calculate mai multe atribute ale stilului de viața, precum si nivelul zilnic de activitate fizica, spune dr. Cristina Mirica, consultant nutritie si stil de viata si specialist hidrocolonoterapie la Del Mar Medical Spa. Iar o aplicatie romaneasca, ce iti va oferi mereu un reminder pe care sa-l personalizezi in legatura cu consumul de apa, e Aquametru.
„Recomand clientilor mei care indragesc activitatile in aer liber doua aplicatii disponibile pentru Android si iPhone, pe care le-am testat si care mi-au placut, pentru ca iti dau posibilitatea de a vedea exact ce distante parcurgi, cu ce viteze te deplasezi si modul in care arzi caloriile. E vorba despre JEFIT și Runtastic, programe care te ajuta sa intelegi mai bine ce rezultate ai atunci cand faci fitness, cat de mult alergi in aer liber si iti ofera indicii despre beneficiile pe care le au exercitiile asupra sanatatii tale, spune Cristian Stanescu, kinetoterapeut si trainer Power Plate la Del Mar Medical Spa.
„Runtastic beneficiaza de o interfata clara si intuitiva si iti permite monitorizarea unei game variate de activitati in aer liber, precum alergarile, mersul pe bicicleta si chiar mersul pe jos. Aplicatia iti ofera informatii cardio complexe, precum distanta parcursa, durata activitatii, schimbarea altitudinii si numarul de calorii arse. Aceste date, precum si multe altele, sunt apoi sintetizate in grafice intuitive care te ajuta sa remarci mai usor progresele. Iar aplicatia JEFIT o recomand pentru situatiile in care clientii sunt plecati pentru o perioada mai lunga si nu pot ajunge la Power Plate. JEFIT Android App Culturism a fost proiectat pentru a imbunatați antrenamentele in salile de fitness. Din perspectiva mea, punctul ei forte il reprezinta faptul ca este foarte explicita, pozele ilustrand cat se poate de clar executia corecta a exercitiilor. Deci te poti duce la sala chiar daca nu beneficiezi de un antrenor personal. In plus, iti inregistreaza progresele, explica specialistul.
Daily Ab Workout e o aplicatie creata special pentru sexul frumos si promite ca te ajuta sa-ti modelezi abdomenul oferindu-ti zece minute pe zi. Daca nu esti o fana a sportului, aplicatia Moves iti inregistreaza fiecare miscare si te anunta cate calorii arzi, iar daca preferi sporturile low impact, aplicatia Poket Yoga iti optimizeaza un workout indiferent de timpul pe care il ai la dispozitie. Iar 5 Minute Pilates iti arata cum sa executi posturile de Pilates in mod corect. Insa toate aceste exemple au caracter demonstrativ. Pentru ca, indiferent de sport, nevoi sau dorinte, vei gasi aplicatii care sa te sprijine, sa te indrume si sa te motiveze.
Acesta e momentul in care putem sa ne pastram mici rezerve fata de aplicatii. Desigur, sunt unele geniale, care iti masoara pulsul doar cu o atingere de smartphone, precum Instant Heart Rate sau Runtastic Heart Rate. Aplicatii precum Low Gi Diet Tracker iti masoara indicele glicemic in functie de alimentatie. Period Tracker, Fertility Friend Mobile si Sex Predicot te ajuta sa-ti contorizezi menstruatia si zilele fertile. Drugs.com, Epocrates sau Skyscape iti ofera informatii detaliate despre medicamente. Aplicatia Prim Ajutor te sprijina in oferirea ingrijirilor medicale urgente, exista aplicatii care te pot anunta cu cateva minute inainte de petrecerea unui cutremur etc.
Deci da, aceste programe pentru smartphone iti pot sprijini sanatatea si, in cazuri extreme, iti pot salva viata. Insa sunt si aplicatii in care iti poti introduce simptomele si poti obtine, in functie de statistici, un diagnostic. Pentru ipohondri, acest gen de gaselnite pot fi foarte stresante. Dupa ce ca il aveam la indemana pe dr. Google, acum putem avea iluzia unor boli descoperite de specialisti.
„Aplicatiile smartphone care evalueaza fotografii ale pielii au rolul de a identifica posibile leziuni sau alunite si pot indruma pacientul spre un diagnostic gresit. Sensibilitatea, specificitatea si valorile predictive pozitive sau negative ale acestor aplicatii sunt extrem de variabile, cu o precizie de la 6,8% la 93%. Concluzia e ca, atunci cand suspectezi o problema de piele, cel mai indicat pas e sa faci o vizita medicului, ne sfatuieste Oana Spanu, medic specialist Dermatologie-Venerologie.
In urma documentarii pentru acest articol, m-am ales cu zeci de aplicatii instalate (si sunt foarte selectiva), insa navigand printre ele in cautare de sfaturi, incurajari, retete si chiar companie, imi dau seama ca scenariul filmului Her nu e chiar asa fantastic precum pare. Sper doar sa nu ajung sa ma indragostesc de aplicatia nepotrivita. Sau ca Put That Phone Down, una dintre cele mai comandate aplicatii ale noului an, va deveni suficient de populara incat sa pretrecem mai mult timp cu oamenii si mai putin cu aplicatiile.
Foto: Guliver