Antioxidantii ne salveaza viata?

Studiile recente arata ca suplimentele nutritive cu antioxidanti ajuta la prevenirea unor boli degene­rative ale sistemului nervos, a imbatranirii premature si chiar a cancerului. Pot oare sa imbunatateasca si puterea de concentrare cand te lasa inspiratia? ELLE  investigheaza...  

Antioxidantii ne salveaza viata?

Probabil ai citit in nenumarate reviste si ai vazut in tot atatea emisiuni ca medicii ne recomanda o dieta bogata in antioxidanti. Desi foarte multa lume apeleaza la suplimente cu antioxidanti, foarte putini au curiozitatea de a afla ce sunt si la ce ajuta. Asadar, pregateste-te pentru o mica lectie de chi­mie.

Se stie ca antioxidantii sunt importanti pentru sanatate si pot fi priviti in mai multe feluri: ca o asigurare impotriva efectelor vizibile ale imbatranirii; ca un ajutor substantial in prelungirea vietii; si ca un scut de aparare impotriva dezvoltarii unori boli grave.

Antioxidantii sunt substante care reduc, neutralizeaza si previn daunele cauzate organismului de catre radicalii liberi (sunt convinsa ca ai auzit aceste cuvinte de nenumarate ori si niciodata nu ti s-a explicat ce sunt, de fapt). Ce cauzeaza formarea lor? Un proces numit oxidare, care are loc in contextul normal al metabolizarii si care se datoreaza expunerii noastre la efectele nocive din mediu. Cu alte cuvinte, simplul fapt ca respiram, mancam si ne plimbam intr-o zi insorita contribuie la procesul de oxidare si la formarea radicalilor liberi ca rezultat al degradarii cauzate celulelor organismului nostru.

Practic, aproape orice lu­cru este expus oxidarii: hartia devine maro, fierul rugineste… Celulele tuturor organismelor vii trec printr-un ciclu continuu de oxidare. In timpul metabolizarii carbohidratilor, a acizilor grasi si a proteinelor din organism, se creeaza anumite molecule care pot distruge componentele celulelor. Aceste molecule distructive, de cele mai multe ori, contin un atom de oxigen instabil, ca­ruia ii lipseste un electron.

Probabil iti mai amintesti de la lectiile de chimie din liceu ca atomii, de hidogen sau oxigen, de exemplu, au o pereche de electroni care graviteaza in jurul lor. Un atom cu un singur electron pe orbita lui devine foarte instabil. Acest atom este un radical liber, care poate „fura' un electron de la o molecula invecinata, ducand la deteriorarea ei. Acest proces este, de fapt, oxidarea. Fumul de tigara, alimentele prajite, ozonul, expunerea excesiva la soare, noxele, anumite medicamente, radiatiile sau poluarea sunt factori care cauzeaza acest proces.

Organismul este construit, insa, in asa fel incat sa lupte impotriva acestor radicali liberi producind antioxidanti, o substanta chimica (care poate fi sintetica sau naturala) care are abilitatea de a neutra­liza substantele oxidante (toxinele sau radicalii liberi), pro­tejand celulele de deteriorare. Totusi, o anumita cantitate de oxidare este benefica organismului, pentru ca ajuta in lupta impotriva infectiilor sau pentru ca sustine procesul de reparare a celulelor.

Dar totul depinde de echilibru. Atunci cand procesul de oxidare devine predominant, fara suportul antioxidantilor organismul trece printr-un proces numit „stres oxidativ'. Organismul tanar produce antioxidanti naturali puternici (glutationul, catalasa).

Odata cu procesul de imba­tranire, acesta produce tot mai putini antioxidanti naturali (cum ar fi coenzima Q10), iar cand numarul radicalilor liberi il depaseste, antioxidantii nu mai au pu­terea de a repara daunele cauzate, fapt care poate duce la boli de­generative. Cand suntem ex­pusi la oxidare excesiva pentru o pe­rioa­da lunga de timp, incep sa apara modifi­cari la nivel celular, ca deteriorarea acizilor grasi, inactivarea en­zi­melor, deteriorarea membranei celulelor, metabolizarea protei­nelor sau chiar deteriorarea ADN-ului celular (care poate duce la diferite mutatii ce cauzeaza transformarea unor celule sanatoase in unele cancerigene, stimuland si multiplicarea lor rapida).

Pentru a incetini procesul de imbatranire si pentru a preveni dezvoltarea anumitor boli, trebuie sa ne asiguram ca organismul are un aport suficient de antioxidanti. De-a lungul ultimilor ani s-au facut nenumarate studii care indica faptul ca suplimentele cu antioxidanti pot reduce riscul anumitor boli si ajuta la mentinerea unui sistem nervos sanatos. Specialistii sunt de acord ca au un potential ridicat in imbu­natatirea sanatatii si in incetinirea dezvoltarii unor boli cronice degenerative (ca Alzheimer, de exemplu).

Principalele alimente care contin doze mari de antioxidanti sunt fructele, legumele, mirodeniile, condimentele , vinul rosu, ciocolata sau ceaiurile. In general, fructele de padure, coacazele, zmeura, afinele sunt considerate a fi fructele cu cea mai mare concentratie de antioxidanti.

Suplimentele cu vitamina E, betacarotenul, vitamina C, coenzima Q10, acidul alpha-lipoidic, acetyl-L-carnitine pot completa o dieta saraca in legume si fructe. Multi medici recomanda o formula care sa contina vitamina A (beta-caroten), vitamina C, E si seleniu – ca un complex esential de antioxidanti.

Suplimentele nutritive nu au un rezultat imediat asupra memoriei, dar pot avea un efect bene­fic pe termen lung. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Berna au efectuat un studiu asupra unui numar de 230 de subiecti, barbati si femei, cu varste cuprinse intre 65-94 de ani, carora li s-au facut ne­numarate teste de memorie si teste de singe pentru a eva­lua cantitatea de vitamina E, C si seleniu.

Rezultatul a fost surprinzator: cei cu o concentratie mare de vitamina C si beta-caroten in sange au avut performante mult mai bune la testele de memorie. Se stie ca membrana neuronilor este construita din fosfolipide care contin acizi grasi. Fibrele nervoase care circula intre creier si coloana vertebrala si de acolo in tot restul corpului contin o substanta grasa nu­mita mielina. In timp, datorita procesului de oxidare, mielina se poate deteriora (prin peroxidarea lipidica), ducand la o activitate neuro­nala precara, care poate determina boli degene­rative ca Alzheimer sau Parkinson.

Ultimele studii arata ca o dieta sanatoasa poate avea un impact important si in prevenirea cancerului, prin stoparea dezvoltarii tumorilor cancerigene. Primul stadiu al cancerului apare atunci cand celulele sunt expuse la cantitati uriase de radicali liberi care duc la deteriorarea ADN-ului. Sub­stantele cancerigene din alimentatia zilnica, razele UV, poluarea etc. pot duce la dezvoltarea celulelor canceroase. Din fericire, multe micro-tumori care se dezvolta in organismul nostru de-a lungul timpului nu devin periculoase, datorita anti­oxi­dantilor si fitochi­micalelor din dieta zilnica.

Totusi, studiile recente care s-au facut asu­pra suplimen­telor cu antioxidanti nu sunt inca suficient de concludente in ceea ce priveste rolul lor in prelungirea vietii, dar este cat se poate de clar ca ajuta la prevenirea bolilor degenerative ale creierului si la prevenirea imbatranirii premature a intregului organism.

Arhiva revistei ELLE

Foto: Closeup image of woman hands holding vitamin pillls from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet