Alimentatia haotica ne afecteaza grav sanatatea.. si silueta

Pentru cei mai multi dintre noi, hrana este asociata cu un sentiment de placere. Exista, insa, o categorie de persoane pentru care simplul fapt de a manca a devenit un adevarat cosmar. Alimentatia haotica este o problema care ii afecteaza pe foarte multi oameni din jurul nostru.

Alimentatia haotica ne afecteaza grav sanatatea.. si silueta

Psihologii sustin ca un numar impresionant de femei au o reactie ciudata fata de mancare, alimentandu-se in mod haotic in functie de dieta pe care o urmeaza sau starea psihica in care se afla.

Cum se manifesta aceas­ta boala? O persoana care sufera de o astfel de afectiune consuma junk food in cantitati mari, are stari de depresie datorita kilogramelor in plus, dar totusi nu se inhama la o dieta pe termen lung. Clasifica hrana in functie de „bun' sau „rau', se poate infometa toata ziua, pentru ca seara sa fie atat de lihnita de foame incat sa goleasca frigiderul. Aceste persoane isi creeaza singure niste reguli pentru ce au voie si ce nu au voie sa manince, reguli pe care daca le-au incalcat ajung sa aiba o parere negativa fata de sine, ca mai apoi sa ajunga la depresii.

Cand sunt nemultumite de persoana lor, isi impun reguli si mai stricte, pe care le incalca din nou. Este un cerc vicios din care putine gasesc scapare.

Principalul motiv pentru care o persoana ajunge la o alimentatie haotica este, in primul rand, dorinta de a pierde din greutate. Traim intr-o societate in care s-a implementat ideea ca fetele slabe sunt frumoase, iar acest tip de tulburare de comportament alimentar afecteaza tot mai multe femei care isi doresc sa scada in greutate, tocmai pentru a se potrivi cu standardele de frumusete.

Paradoxal, acest tip de alimentatie are ca rezultat o crestere in greutate. Dr. Peter Rowan, un specialist in boli de nutritie, afirma ca „pentru a slabi, femeile au obiceiul de a taia din numarul de mese pe zi, dar compenseaza pe de alta parte mancand ciocolata sau alte dulciuri. Ca rezultat, vor lua in greutate, ca apoi sa se infometeze si sa scada din nou. Noi il numim yo-yo dieting'.

S-a demonstrat ca dorinta de a slabi nu este singurul motiv pentru care adoptam o astfel de alimentatie. Foarte multe persoane ajung sa manance dezordonat in functie de starile psihice si emotionale pe care le au. O cearta cu iubitul sau o zi grea la serviciu pot declansa o dorinta de a manca orice gasesc la indemana, deoarece de la primele inghitituri simt o stare de bine si de relaxare (asa-numitul comfort food).

Acest fenomen se intampla tocmai din cauza faptului ca societatea moderna ne prezinta mancarea ca pe o recompensa sau ca pe o distractie (sa iei masa cu prietenii este fun), iar persoanele cu tulburari de alimentatie deseori folo­sesc hrana ca pe ceva care le poate schimba starea de spirit (efectul este similar cu cel al cafelei sau al tigarilor). Din pacate, de la aceste mese haotice pana la probleme grave de alimentatie, precum anorexia sau bulimia, nu este decat un pas. „ Acest lucru depinde de personalitatea fie­caruia', sustine Dr. Janet Treasure, profesor in psihiatrie la Kings College din Londra.

„O persoana puternica, perfectionista, va avea tendinta sa devina anorexica, iar una instabila emotional risca sa ajunga la bu­limie', afirma profesorul. Dar lucrurile nu sunt chiar atat de simple. Mai exista si alte variabile, ca de exemplu expunerea la prea mult stres, munca intr-un domeniu unde calitatile fizice conteaza, sau o relatie cu un iubit mult prea critic la adresa felului in care arata partenera. Toate acestea pot duce la probleme grave. Studiile au demonstrat ca femeile sunt mult mai sensibile la astfel de tulburari decat barbatii, deoarece, biologic, sunt mult mai putin to­lerante la lipsa de hrana (probabil ca are legatura cu fertilitatea).

Pentru a mentine sub control posibilele tulburari de alimentatie, spe­cia­listii ne propun:

1. sa nu consumam alcool, deoarece poate duce la alegeri mai putin constiente. In plus, dupa o mahmureala, singurul lucru pe care il vei dori cu ardoare va fi un hamburger cu multa maioneza;

2. sa incercam sa alegem o alimentatie sanatoasa si nu o dieta de slabit;

3. tulburarile de alimentatie sunt induse de un apetit foarte ridicat. Pentru a tine pofta de mancare sub control, nu renunta, sub nici o forma, la carbohidrati (so bye-bye Atkins);

4. sa consumam zilnic proteine de provenienta animala;

5. sa nu sarim peste mese, pentru ca fiecare are importanta ei si, in plus, astfel nu vom mai simti foame puternica seara;

6. daca ni se pare ca problemele legate de alimentatie se agra­veaza, sa nu ezitam sa consultam un specialist. Nu este nimic ru­sinos in a cere ajutor. O femeie sexy, stylish, spirited nu se lasa prada prejudecatilor si nu traieste in negare.

Asadar, este cat se poate de oficial. Noi, fetele, raspundem emotional la mancare nu pentru ca suntem instabile psihic, nici pentru ca societatea in care traim ne impune un anumit standard de frumusete si nici pentru faptul ca am fi mult prea pofticioase. Suntem, biologic, programate sa reac­tionam astfel. Probabil ca, in momentul in care vom constientiza faptul ca avem o reactie mult mai complexa fata de tot ceea ce in­seamna hrana, vom reusi sa scapam definitiv de dietele impuse, de mancatul excesiv la stres si de toate dez­echilibrele cu care atat de multe dintre noi se confrunta zilnic.

Foto: Young woman in perfect shape from Shutterstock

Vezi si ce este botulismul!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet