Tehnologia si progresul omenirii a afectat si modul in care percepem alimentatia. Se intampla din ce in ce mai des ca oamenii sa isi formeze obiceiuri mai putin sanatoase referitoare la mesele zilnice, fara ca macar sa realizeze unde gresesc.
Pentru a te ajuta, am facut un top al celor mai frecvente si grave erori de alimentative. Bafta la indepartarea acestora!
Cu siguranta le-ai vazut si tu pe rafturile din supermarket si ai fost tentata sa citesti macar ce scrie pe ambalaj. In majoritatea cazurilor, aceste produse sunt atat de attractive pentru ca promit mentinerea unei siluete suple si iti garanteaza ca ingerarea lor nu se va observa pe coapsele tale. Insa, cat adevar se ascunde in spatele acestor promisiuni? Intai de toate, aceste produse nu iti vor oferi senzatia de satietate si in scurt timp vei incerca toate sertarele din bucatarie, in cautarea unei gustari mai…calorice. In plus, organismul nostru este programat sa arda cu 50% mai multe calorii atunci cand are de-a face cu alimente integrale, in comparatie cu caloriile arse in urma consumului de produse procesate. Asadar, data viitoare incearca sa te tii cat mai departe de aceste produse!
Exista o tendinta printre parinti de a-si indemna copiii sa manance tot ce au in farfurie, pretextand in majoritatea cazurilor ca astfel, acestia vor creste si se vor dezvolta. Aceasta idee ramane adanc implantata in subconstientul nostru si ne poate afecta atunci cand devenim adulti. Ideea unei farfurii curate ramase in urma mesei ne face sa ignoram nevoile propriului organism. In loc sa iti zici Trebuie sa las farfuria curata', incearca sa te intrebi Oare sunt satula deja?'
Astfel, vei fi mai constienta de senzatia de satietate din timpul unei mese si vei sti sa termini de mancat atunci cand te-ai saturat, nu cand ai lasat farfuria curata.
Nu este nimic in neregula cu consumul de carne, insa nu ar trebui sa iti concentrezi toata atentia gastronomica' asupra acesteia. Unul dintre motivele pentru care te sfatuim sa iti diversifici meniul este faptul ca acest produs, desi foarte bogat in minerale si vitamine, are un continut ridicat de grasimi si calorii (si nu mentionam efectele mai putin benefice asupra nivelului de colesterol din organism). Incearca urmatorul truc data viitoare cand iei pranzul sau cina: considera carnea drept garnitura si consuma mai mult din salata sau garnitura propriu-zisa. Incearca acest truc macar de cateva ori pe saptamana!
Probabil ca unul dintre cele mai importante lucruri atunci cand ne asezam la masa este sa acordam atentie portiilor si marimii acestora. Atunci cand rontai biscuiti direct din cutie, nu prea ai cum sa realizezi cat mananci, poate doar dupa ce ai devorat toata cutia si asta nu e un lucru care ar putea sa te bucure! Portioneaza-ti mancarea inainte sa te asezi la masa, vei fi mult mai constienta de cat consumi si nu vei fi tentata sa mananci prea mult! De asemenea, aseaza-ti gustarile, orice ar fi acestea: biscuiti, chips, alune, pe o farfurie, pentru ca sa nu abuzezi!
Una din cele mai sigure cai de a acumula kilograme in plus este mancatul pe nerasuflate! Creierul tau are nevoie de timp pentru a receptiona mesajele trimise de stomac, in mod special, mesajul de satietate! Adica, este nevoie de aproximativ 20 de minute ca sa realizezi ca te-ai saturat si ca ar fi mai bine sa renunti la restul de cina. Daca te-ai obisnuit sa devorezi in 15 minute tot ce ai in farfurie, atunci poti fi sigura ca mananci mai mult decat ai avea nevoie! Incearca sa pui tacamurile jos dupa fiecare inghititura si bea putina apa inainte de a le folosi din nou. Un alt truc ar fi sa numeri pana la 15 – 20 inainte de a inghiti, pentru ca sa iti incetinesti ritmul!
Un lucru de maxima importanta pentru o dieta echilibrata si sanatoasa este sa constientizezi diferenta dintre grasimile bune' si cele mai putin bune' pentru organismul tau. Daca inca mai incerci sa te feresti de orice aliment sau produs care are tangenta cu grasimile, afla ca comiti o mare greseala, deoarece acestea sunt foarte importante pentru bunastarea ta! Printre grasimile bune se numara avocado, uleiul de masline, de cocos sau nucile si alunele. Acestea ofera savoare oricarui tip de mancare si te mentin satula pentru o perioada mai indelungata. Grasimile obtinute din plante sporesc activitatea hormonilor responsabili de suprimarea poftelor si iti impulsioneaza metabolismul.
Cred ca ai mai fost confruntata cu aceasta informatie, insa, nu strica sa iti oferim inca un reminder: pranzul luat in fata calculatorului te poate face sa mananci prea mult! A fost demonstrat ca persoanele care sunt obisnuite sa faca mai multe lucruri in acelasi timp, au tendinta sa consume cu pana la 50% mai mult decat persoanele care se focuseaza doar pe hrana in timpul pranzului.
Biscuiti, ciocolata, prajituri, caramele sau acadele…trebuie sa recunoastem ca suntem tentate de aceste delicii si ca in majoritatea cazurilor uitam de dieta si cedam in fata lor! Un studiu efectuat in baza a doua echipe a demonstrat ca persoanele care aveau in vizorul lor dulciuri, eventual pastrate in recipiente transparente pe birou, au mancat cu 71% mai mult decat cei care isi pastrau tentatiile culinare in vase opace. Nu iti ordonam sa renunti de tot la dulciuri, ci doar sa incerci sa iti concentrezi atentia pe gustari mai sanatoase!
Foto: Imaxtree