5 sfaturi utile pentru a renunța la obiceiurile care îți afectează negativ sănătatea

Trebuie neapărat să renunți la stilul tău de viață nesănătos! Obiceiurile sănătoase contribuie la creșterea calității vieții.

5 sfaturi utile pentru a renunța la obiceiurile care îți afectează negativ sănătatea

Din păcate, tinerii nu acordă suficientă atenție stilului lor de viață. Este foarte ușor să devii dependent de lucruri care îți fac rău pentru că sunt mult mai accesibile. De exemplu, este mai la îndemână să îți cumperi un covrig decât să îți pregătești o salată. Dar ar trebui să te gândești și la consecințele negative pe care o alimentație nesănătoasă le poate avea asupra ta.

Pentru a-ți însuși un obicei nou, trebuie să îl repeți timp de 60-90 de zile. Nu este o perioadă scurtă și este dificil să renunți din prima la obiceiurile nesănătoase. La urma urmelor, acestea îți oferă satisfacție pe moment. Dar merită să te străduiești puțin la început: obiceiurile sănătoase își lasă amprenta asupra ta după ceva vreme.

Chiar dacă pare mai ușor de spus decât de făcut, iată 5 sfaturi care te vor ajuta în încercarea ta de a trăi mai sănătos:

1. Împarte un obiectiv mare în mai multe obiective mici

Nu încerca să renunți din prima la obiceiul tău nesănătos pentru că nu vei reuși. Trebuie să îl reduci treptat. De pildă, să presupunem că bei doi litri de sucuri carbogazoase pe zi. Chiar dacă îți propui să nu mai bei deloc, nu vei putea face acest lucru de la început deoarece ți-ai însușit acest obicei. Ar trebui să bei o perioadă doar un litru și jumătate, după aceea un litru și continuă în acest mod până vei scăpa definitiv de dependența ta de sucuri carbogazoase.

2. Trișează din când în când

Poți „păcătui” ocazional, căci o prăjitură sau o bere o dată pe săptămână nu vor face rău nimănui. Nu trebuie să exagerezi: nu vei da dovadă de slăbiciune dacă mănânci o felie de tort la ziua prietenei tale! Cel mai important principiu al unui stil de viață sănătos este echilibrul. Atâta vreme cât nu exagerezi cu un anumit aliment, acesta nu dăunează grav sănătății tale.

3. Recompensează-ți efortul

Pentru a fi sigură că îți vei îndeplini misiunea, ar fi indicat să ai o motivație. Oferă-ți din când în când mici „premii”. Propune-ți următorul lucru: „voi face 50 de abdomene în fiecare seară, iar apoi mă voi recompensa cu o baie aromată.” În acest fel, vei simți că munca ta este răsplătită și îți vei îndeplini sarcinile mult mai eficient.

4. Cere sprijinul celor dragi

Este foarte important să beneficiezi de susținerea apropiaților tăi. Explică-le că vrei să renunți la anumite obiceiuri nesănătoase și roagă-i din tot sufletul să nu te mai încurajeze să le continui. Dacă tu vrei să te lași de fumat și ai un partener fumător, explică-i că ți-ai dori să nu mai fumeze de față cu tine. Ai putea ceda ispitei și nu îți dorești acest lucru!

5. Fă exerciții fizice

Chiar dacă ești obosită după o zi lungă de lucru, ar trebui să faci măcar 30 de minute de sport în fiecare zi. Îți va fi foarte greu la început, mai ales dacă nu ești obișnuită deloc cu efortul fizic, dar beneficiile sportului pentru sănătatea ta sunt neprețuite. Nu uita că un trup frumos îți va crește încrederea în tine și merită să depui puțin efort pentru acesta! După ce vei observa efectele benefice ale exerciților fizice, vei renunța definitiv la alte obiceiuri nesănătoase.

Citește și:
Alimentele considerate sănătoase, dar pe care ar trebui să le eviți

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet