Cum prepari galeta de mere cu sos de unt brun si vanilie:
Pentru aluat:
- 125g faina
- Un praf de sare
- 90g unt nesarat rece, taiat cubulete
- 1 ou, batut
Intr-un bol mediu, amestecati faina impreuna cu sarea. Adaugati untul si incorporati-l in amestecul de faina rapid, cu varful degetelor, pana cand obtineti firimituri. Adaugati oul batut si amestecati cu o furculita pana ce aluatul se leaga si este suplu. Modelati-l in forma de cerc, acoperiti-l cu folie alimentara si puneti la frigider timp de 4 ore (maxim doua zile).
Pentru umplutura:
- 60g unt nesarat
- Semintele si coaja unei jumatati de baton de vanilie
- Faina, pentru presarat
- Aluat
- 500g mere, spalate, curatate de casuta semintelor si taiate in felii cu grosimea de aprox. 3mm
- 60g zahar brun sau din flori de cocos
- Un ou batut bine impreuna cu o lingurita de apa
- Incingeti cuptorul la 180°C. Intr-o oala mica cu fund gros, pusa pe foc mediu, adaugati untul impreuna cu semintele extrase din batonul de vanilie, precum si coaja acestuia. Amestecati des cu o lingura de lemn, cam 5-6 minute, pana ce untul face spume si apoi capata o culoare bruna. Scoateti de pe foc si inlaturati coaja batonului de vanilie.
- Pe o suprafata curata si presarata cu faina, intindeti aluatul pana ce obtineti un cerc cu diametrul de 32cm. Transferati aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Asezati feliile de mar deasupra, lasand o margine de circa 4cm de jur imprejur. Cu ajutorul unei pensule, distribuiti sosul de unt cu vanilie peste feliile de mar si presarati 45g de zahar deasupra.
- Ridicati marginea si pliati-o peste fructe.
- Cu ajutorul pensulei, distribuiti amestecul de ou batut si apa peste marginea galetei, presarati restul de zahar peste margine si coaceti in cuptor timp de 40-50 minute, pana cand merele s-au inmuiat, iar crusta devine brun-aurie. Serviti galeta calda, simpla sau daca doriti, cu frisca sau cu inghetata de vanilie.
Reteta & imagine: Ioana Dumitrescu, eastofkitchen.com
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro