Galeta de mere cu sos de unt brun si vanilie, de Ioana Dumitrescu

Aceasta galeta de mere este un desert foarte potrivit pentru serile racoroase de toamna si merge de minune cu un pahar de Armagnac sau Cognac, la finalul unei cine petrecute in compania prietenilor.

Galeta de mere cu sos de unt brun si vanilie, de Ioana Dumitrescu

Cum prepari galeta de mere cu sos de unt brun si vanilie:

Pentru aluat:

  • 125g faina
  • Un praf de sare
  • 90g unt nesarat rece, taiat cubulete
  • 1 ou, batut

Intr-un bol mediu, amestecati faina impreuna cu sarea. Adaugati untul si incorporati-l in amestecul de faina rapid, cu varful degetelor, pana cand obtineti firimituri. Adaugati oul batut si amestecati cu o furculita pana ce aluatul se leaga si este suplu. Modelati-l in forma de cerc, acoperiti-l cu folie alimentara si puneti la frigider timp de 4 ore (maxim doua zile).

Pentru umplutura:

  • 60g unt nesarat
  • Semintele si coaja unei jumatati de baton de vanilie
  • Faina, pentru presarat
  • Aluat
  • 500g mere, spalate, curatate de casuta semintelor si taiate in felii cu grosimea de aprox. 3mm
  • 60g zahar brun sau din flori de cocos
  • Un ou batut bine impreuna cu o lingurita de apa

Citeste si:
Clatite pufoase cu mere, la cuptor

  1. Incingeti cuptorul la 180°C. Intr-o oala mica cu fund gros, pusa pe foc mediu, adaugati untul impreuna cu semintele extrase din batonul de vanilie, precum si coaja acestuia. Amestecati des cu o lingura de lemn, cam 5-6 minute, pana ce untul face spume si apoi capata o culoare bruna. Scoateti de pe foc si inlaturati coaja batonului de vanilie.
  2. Pe o suprafata curata si presarata cu faina, intindeti aluatul pana ce obtineti un cerc cu diametrul de 32cm. Transferati aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Asezati feliile de mar deasupra, lasand o margine de circa 4cm de jur imprejur. Cu ajutorul unei pensule, distribuiti sosul de unt cu vanilie peste feliile de mar si presarati 45g de zahar deasupra.
  3. Ridicati marginea si pliati-o peste fructe.
  4. Cu ajutorul pensulei, distribuiti amestecul de ou batut si apa peste marginea galetei, presarati restul de zahar peste margine si coaceti in cuptor timp de 40-50 minute, pana cand merele s-au inmuiat, iar crusta devine brun-aurie. Serviti galeta calda, simpla sau daca doriti, cu frisca sau cu inghetata de vanilie.

Reteta & imagine: Ioana Dumitrescu, eastofkitchen.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro