Desi par un moft, o inventie a societatii noastre obsedate de consum, serumurile iti pot infrumuseta pielea ca prin magie. Odata ce le vei intelege utilitatea, pun pariu ca nu vei mai uita de ele niciodata…
Traim intr-o perioada care ar putea fi definita prin dictonul „consum, deci exist'. Suntem o amprenta de carbon, suma lucrurilor pe care le detinem, sacii negri de gunoi care ne atesta zi de zi ca da, chiar existam. Pentru ca tot succesul societatii actuale se bazeaza pe inventarea unor nevoi si satisfacerea acestora. Am Kindle, desi n-am terminat de citit toate cartile din biblioteca, iPhone-ul ma insoteste peste tot, iar camera foto pe care mi-am dorit-o cu ardoare la un moment dat zace prafuita de uitare, am zeci de lacuri de unghii si accesorii de manichiura cu toate ca apelez mai mereu la servicii profesionale, pentru ca am doua maini stangi. Si daca ar fi sa fiu sincera cu mine, nu folosesc decat cel mult un sfert din lucrurile pe care le detin, desi toate mi-au oferit la un moment dat senzatia ca mi-ar face viata mai usoara sau, mai rau, ca nu pot trai fara ele.
Totusi, produsele de skincare nu intra in categoria inutilitatilor care expira virgine pe masuta mea de toaleta, pentru ca fiecare are rolul lui. Dar, aparent, sunt o exceptie. Vorbeam zilele trecute cu o colega si mi-a marturisit ca, desi detine vreo trei serumuri de fata, nu foloseste nici unul. I-am spus intrigata ca nu dureaza decat treizeci de secunde sa il aplice, pentru ca intra pe loc in piele si are beneficii extraordinare, dar mi-a raspuns cu franchete ca nu prea are timp. Atunci mi-am dat seama ca datorita domeniului in care activez am privilegiul de a intelege, printre altele, faptul ca serumurile de fata nu sunt o nevoie inventata, ca multe altele.
Si m-am hotarat sa scriu acest articol dupa ce am realizat un sondaj intre cunostintele de sex feminin si am realizat ca aceste produse sunt privite ca un moft si nici pe departe ca un pilon de baza al frumusetii tenului, asa cum merit`. In pofida faptului ca toate marile nume in domeniu au lansat serumuri, care mai de care mai performante, multe persoane nu le inteleg utilitatea considerandu-le produse exclusiviste, carora nu le cunosc adevaratele beneficii. In plus, se gandesc ca folosesc deja o crema. Nu ar trebui sa fie suficient?
Ce este un serum?
Serumul este o esenta ce contine ingrediente active precum vitamine, acid hialuronic si altele, intr-o proportie mult mai concentrata decat cremele, iar moleculele acestora sunt suficient de mici cat sa patrunda in straturile profunde ale pielii, stimuland regenerarea acesteia. Textura serumurilor este fluida, facilitand astfel penetrarea substantelor in straturile profunde ale dermei. Insa nu toate serumurile sunt la fel, fiecare fiind destinat rezolvarii unei probleme. Unele au proprietati antiaging, in timp ce altele hidrateaza intens pielea, ii confera luminozitate, vindeca rozaceea, uniformizeaza aspectul tenului sau ii confera fermitate.
Relatia dintre crema si serum
E adevarat ca serumurile si cremele sunt produse inrudite, insa intre ele exista diferente importante, de aceea ar trebui sa se completeze reciproc. Serumurile sunt produse extraordinar de concentrate, de aceea sunt suficiente doar cateva picaturi pentru ingrijirea intregii fete. Iar moleculele mici, despre care vorbeam mai devreme, au rolul de a vindeca pielea din interior spre exterior. Cremele, pe de alta parte, sunt gandite ca o pelicula ce protejeaza exteriorul pielii de deshidratare, vant, radiatii UV si alti dusmani. De aceea majoritatea cremelor de zi au SPF, pe cand serumurile nu pot incorpora factori de protectie din cauza concentratiei ridicate de ingrediente active. Astfel, aceste produse se concentreaza pe eficacitate si performanta.
Poate vei fi surprinsa sa stii ca toate celulele vizibile de pe pielea noastra sunt deja moarte. Epiderma, stratul cornos, superior, al pielii, poate fi infrumusetata cu ajutorul unei creme. Insa pielea traieste dincolo de acest invelis vizibil, iar pentru ea au fost create esentele concentrate pe care le numim serumuri. „Asa cum multe femei au impresia ca doar o crema este suficienta pentru ingrijirea tenului, altele cred ca folosirea exclusiva a unui serum le asigura o piele frumoasa. Adevarul e ca multe serumuri pot lasa fara aparare stratul superior al pielii din cauza concentratiei foarte mari de ingrediente active. De aceea, pentru obtinerea unui ten frumos, cuplul serum/crema e imbatabil si inseparabil', spune Cristina Mateiu, trainer estetician le Keiko Slim Spa.
Opinia specialistului
„Inainte sa folosim orice serum, cel mai important lucru e sa ne curatam temeinic pielea, astfel incat principiile active sa patrunda cat mai adanc. Serumurile sunt in general recomandate in tratamentele de hidratare si regenerare datorita biodisponibilitatii lor mult mai mari. Serumurile au in general principii active intr-o cantitate mult mai mare decat cremele si se folosesc in special dupa unele tratamente precum dermoabraziunea, peeling-urile si lifting-urile. Ele se folosesc si impreuna cu alte tipuri de tratamente. Aceste produse ce ajuta pielea din interior se aleg cu grija, in functie de problema pe care o avem. De exemplu, vitamina C remediaza acneea, extractul de melci ajuta la cicatrizare, iar serumurile cu acid hialuronic sunt esentiale pentru o piele deshidratata, arsa de soare sau de vant', spune Mirela Miertoiu, de la clinica Dr. M Estetic, medic in medicina generala si estetica, doctorand in stiinte medicale dermatologice.
Mai nou, au aparut si serumuri dedicate zonei ochilor precum Génifique Yeux Light-Pearl de la Lancôme sau LiftActiv Serum 10 Eyes & Lashes de la Vichy. Acesta din urma intinereste pielea din jurul ochilor, dar ajuta si la regenerarea genelor. Genial, nu? „Trebuie specificat ca serumul intra extrem de repede in piele si ramane acolo sa lucreze, in timp ce cremele, avand un continut mai mare de vaselina sau lanolina, creeaza o pelicula protectoare. De multe ori, inainte de folosirea unui serum, e benefic un peeling superficial care ne va ajuta sa indepartam celulele moarte', completeaza medicul.
Rutina ideala de ingrijire
Sa gasesti un serum care se muleaza cu fidelitate pe nevoile pielii tale poate fi o provocare. De aceea e indicat sa citesti cu atentie etichetele produselor pe care urmeaza sa le folosesti. Dar in primul rand trebuie sa tii cont de tipul tau de piele, fie ca este uscat, mixt, gras sau sensibil. Insa lucrurile incep sa devina mai complicate atunci cand folosesti demachiant, tonic, serum, crema etc. Care e ordinea corecta? Incepe cu demachierea si tonifierea tenului, apoi, cu miscari suave, aplica pe tenul inca umed cateva picaturi de serum si maseaza pana ce pielea il absoarbe complet. Abia dupa aceea poti continua cu folosirea unei creme, care va sigila serumul in interiorul pielii si ii va oferi acesteia protectia de care are nevoie.
Din spusele specialistilor, serumurile iti ofera rezultate rapide si de lunga durata in ingrijirea pielii. Cu alte cuvinte, poti avea tenul pe care ti-l doresti mai repede decat ai fi crezut ca e posibil. Dar pentru asta trebuie, in primul rand, sa crezi in puterea de infrumusetare a acestor esente, sa-ti amintesti de ele de doua ori pe zi si sa nu te declari niciodata prea obosita sau prea grabita pentru ele. Sper ca de acum incolo vor ramane mult mai putine serumuri neglijate, expirate si prafuite de uitare…
Text: Lavinia Gogu
Foto: Guliver