Simetria de temut de Tracy Chevalier

Nu poti vorbi despre Tracy Chevalier fara sa pomenesti celebrul sau roman Fata cu cercel de perla.

Simetria de temut de Tracy Chevalier

Daca acolo scriitoarea si-a construit povestea in jurul lui Vermeer si a faimosului sau tablou cu acelasi titlu, in Simetria de temut autoarea americana urmeaza aceeasi reteta, lasindu-se inspirata de data asta de poezia lui William Blake. O alegere inspirata, caci Blake e un personaj extrem de fascinant – un revoltat impotriva oricarei forme de inchistare sociala, un adevarat vizionar religios, un suporter al iubirii libere si al dreptului femeilor la placere sexuala (sa ne intelegem: vorbim despre Anglia finalului de secol XVIII).

Ca si romanul pomenit mai sus, Chevalier se concentreaza pe figura artistului asa cum este el perceput de cei din jurul lui. De data aceasta, rolul de observatori le revine lui Jem si Maisie Kellaway, doi frati a caror familie se muta la Londra, in casa vecina cu cea a sotilor Blake si lui Maggie Butterfield, o copila saraca si experimentata in viata strazii, ce va deveni prietena celor doi si indrumatorul lor prin haosul orasului. Tema pierderii inocentei copilariei si rolul marii arte in acest proces se regasesc si in aceasta poveste.

Fidela talentului ei descriptiv, Tracy Chevalier ne infatiseaza cu lux de amanunte o Londra dickensiana, bintuita de ecourile Revolutiei Franceze si de spaima regelui englez de a nu avea aceeasi soarta ca a suveranului francez. In concluzie: un roman cu toate ingredientele pentru care ne place Tracy Chevalier.

Text: Mihaela Spineanu-Frank

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle